Lijepa vijest

Philippe Streiff, prijatelj legendarnog Njemca, prenio je riječi hirurga Gerarda Saillanta o stanju bivšeg vozača Formule 1, ali se iz bolnice u Grenoblu još nisu zvanično obratili javnosti...

Prijatelj Mihaela Šumahera i nekadašnji vozač Formule 1 Philippe Streiff prenio je medijima ispred bolnice u Grenoblu da Njemac više nije u životnoj opasnosti.

"Nisam doktor, samo mogu da vam kažem šta mi je rekao hirurg Gerard Saillant (neurohirurg koji je liječio Schumacher poslije udesa na 'Silverstonu' 1999. godine, prim. aut). Stanje je još ozbiljno, ali život Michaela  Schumachera srećom više nije u opasnosti – poručio je Francuz Philippe Streiff.

Iz bolnice se još nisu obraćali javnosti povodom stanja u kom se nalazi sedmostruki šampion Formule 1. Prema pojedinim spekulacijama, ljekari bi u nedjelju trebalo da pokušaju da probude Schumachera iz vještački izazvane kome.

U subotu su se pojavile informacije da su kameru koja je bila fiksirana na skijaškoj kacigi Schumachera preuzeli istražitelji nesreće. Oni su navodno takođe ispitali i Schumacherovog 14-godišnjeg sina Mika koji je, kako se pretpostavlja, skijao sa ocem i jednim prijateljem u trenutku nesreće.

Nažalost, nije isključeno da se Schumi ne probudi normalno'

Uwe Kehler, cijenjeni njemački neurohirurg, tvrdi kako bi Michael Schumacher mogao ostati u komi sedmicama, a možda čak i mjesecima.

Ipak, istaknuo je kako je legendarni vozač formule, koji je stradao na skijanju u francuskim Alpama u nedjelju, ušao u stabilnu, iako kritičnu, fazu.


"Kada su u pitanju ovako teške povrede onda je potrebno da prođe dvije do tris edmice kako bi se pacijenta moglo početi buditi iz kome. Mogu proći i dani, ali i sedmice, dok pacijent prvi put otvori oči. Nažalost, nije isključeno da se pacijent ne probudi normalno", rekao je Kehler te dodao:

"U ovakvim situacijama prva tri-četiri dana su od presudnog značaja, ali bez obzira na to, teško se mogu dati bilo kakve izjave", naglasio je njemački neurohirurg.