Čudo od djeteta

Dvanaestogodišnja japanska stonoteniserka Mima Ito proteklog vikenda pobijedila je svoje protivnike u kategorijama do 15 i do 18 godina. Tako je zadržala titule koje je osvojila još kao desetogodišnjakinja.

"Veoma sam sretna što sam osvojila duplu krunu drugi put u roku od dvije godine", kazala je na konferenciji za medije Međunarodne stonoteniske federacije. "Prije dvije godine moja tehnika je bila na osnovnom nivou i moje pobjede su se bazirale na čistim refleksima. Ove godine sam puno više radila i naučila nove poteze".
Ito je 2011. godine postala senzacija u svojoj zemlji. Ova djevojčica stekla je brojne obožavatelje koji po pola sata čekaju u redu za njen autogram.
Kako je premlada da bi se takmičila na Omladinskim olimpijskim igrama koje se održavaju sljedeće godine u Kini, ova Japanka se nada da će svoju priliku dobiti 2016. u Rio de Janeiru.
"Sramota je što se ne mogu takmičiti u Nanjingu 2014. godine, ali ću se zato u potpunosti fokusirati na ulazak u najbolji japanski tim 2016. godine", izjavila je i dodala: "To će mi biti ostvarenje sna".
Selekcija njene zemlje je u Londonu 2012. osvojila srebro, te se nadaju boljem rezultatu u Riju.