Osnovan ove godine, sjedište u Rečanu

Šahovski klub “Župa“ sa sjedištem u Rečanu registrovan je ove godine i već bilježi zapažene rezultate u Drugoj kosovskoj ligi. U polufinalu su play-offa i eventualnom pobjedom izboriće pravo nastupa u Prvoj ligi Kosova.

Inicijtiva o osnivanju kluba je potekla juna 2012. godine kada su sadašnji članovi kluba u saradnji sa opštinskim Direktorijatom za kulturu, omladinu i sport organizovali turnir u Rečanu, povodom obilježavanja “12. juna – Dana oslobođenja Prizrena”.  
Početkom ove godine članovi kluba pokrenuli su inicijativu da se i zvanično organizuju i registruju klub, te uz pomoć Direktorijata za kulturu, omladinu i sport, koji je pomogo oko registracije, klub je i zvanično prihvaćen od strane Šahovske federacije Kosova i poceo da se takmiči u Drugoj ligi Kosova.
U ovoj ligi se takmiči 12 šahovskih ekipa. U toku je play-off takmičenje gdje je šahovski klub “Župa” postigo zapažene rezultate, te se u zadnjem kolu koje je odigrano 12. maja plasirao u polufinale. Ukoliko u slijedećem kolu ostvare pobjedu,  direktno će se plasirati u Prvoj ligi Kosova. 
Šahovski klub ”Zupa” je organizacija sa otvorenim članstvom, te poziva sve zainteresovane za ovaj sport da se učlane u klub. Klub trenutno ima 6 člana koji se takmiče i 2 rezervna člana, koji vode brigu oko organizacije kluba. Za klub nastupaju Šemsit Kalajdžini (Manastirica), Eldit Saiti (Planjane), Ramuš Murati (Nebregošte), Bajram Rama (Mušnikovo), Ramiz Demiri (Prizren) i Azmi  Q. (Prizren), a rezervni članovi su Mirsad Veliji (Mušnikovo) i Alija Rama (Mušnikovo).
Šahovski klub “Župa” jedini je registrovani šahovski klub u Opštini Prizren i jedan od malobrojnih klubova iz regiona Župe. Kao i svaki klub koji je na početku osnivanja, nailazi na poteškoće u vezi finansiranja kluba. Klub se uglavnom finansira od članarine članova kluba.  Jedina donacija, do sada, je od Nove demokratske stranke u iznosu od 150 eura. 
Pozivamo sponzore i sve dobronamjerne ljude, posebno iz dijaspore, da ukoliko su u mogućnosti podrže ovaj klub. Za detaljnije informacije možete klub možete kontaktirati putem e-maila:
zupa.sah@gmail.com  ili telefona: +377 44 715 122 , +377 45 472 655.