Odlazak legnde

Joe Lewis, legenda borilačkih sportova, izgubio je svoju posljednju bitku. Onu životnu...

Čovjek koji je na vrhuncu karijere pobjeđivao i slavnoga Chucka Norrisa i kojega su promotori, ali i kolege iz ringa proglasili 1983. najboljim borcem u povijesti, preminuo je od tumora mozga u 68. godini života. Zloćudna bolest dijagnosticirana mu je prošle godine, bio je i na operaciji kojom je tumor izvađen, ali tumor se vratio.
Lewis je rođen 1944. godine u Sjevernoj Karolini i već s 18 godina pridružio se marincima. Na Okinawi, gdje je bio raspoređen, trenirao je borilačke vještine pod paskom mnogih majstora i u samo sedam mjeseci došao je do crnoga pojasa. Kad se vratio u SAD privatno je trenirao s Bruce Leejem.
Amerikanac je dominirao borilačkim svijetom u 1960-ima i 70-ima, kad je postao i svjetski prvak u karateu. U tom razdoblju odmjerio je snage s najboljim borcima svijeta, a jedan je od rijetkih koji je uspio pobijediti Chucka Norrisa. Doduše, tek u trećem pokušaju, ali to ne umanjuje njegovu pobjedu. Lewis je borac s najviše titula među karatistima, a bio je pobjednik i prvoga Svjetskog prvenstva u karateu.
Nakon karatea, okrenuo se kickboxu, gdje je bio podjednako uspješan sa nekoliko naslova američkoga prvaka u teškoj kategoriji.
Kad mu je lani dijagnosticiran tumor doktori su mi rekli da ima ima 6-8 tjedana života ne bude li ga operirao. Odlučio se za operaciju i poživio još godinu i 45 dana.