Radikalna ideja Stefana Effenberga

Bivši veznjak Bayern Münchena Stefan Effenberg došao je na radikalnu ideju kako bi Bundesliga postala konkurentnija.

Bavarski div trenutno ima 18 bodova više od drugoplasiranog Bayer Leverkusena sa samo 13 utakmica do kraja sezone, što znači da je pitanje prvaka već riješeno.
Na žalost po navijače drugih klubova u Njemačkoj, ovaj trend se razvio nakon dvije spektakularne sezone Borussije s Jürgenom Kloppom. U pet sezona nakon toga Bayern je osvajao titulu s najmanje deset bodova prednosti, ali njegov bivši veznjak ima ideju kako da Bundesliga vrati konkurentnost.
Effenberg je u svojoj kolumni za T-Online predložio otvoreni ždrijeb za podjelu Bundeslige u dvije skupine po devet momčadi, a igralo bi se dvokružno od početka sezone do Božića. Nakon toga bi četiri najbolje momčadi iz svake skupine te najbolji peti igrali u natjecanju koje odlučuje za prvaka, dok bi se preostalih devet klubova borilo za prvoligaški ostanak.
S obzirom na to da se dominaciji Bayerna ne nazire kraj, a zbog pravila 50+1 koje nalaže da više od 50 posto kluba mora biti u vlasništvu članova, a iznimka se dopušta samo ako je sponzor prisutan u klubu više od 20 godina, teško da netko može doći i kupiti klub poput PSG-a. I to je pravilo koje njemačkom nogometu u ovom trenutku nosi više štete nego koristi.
''Prvenstvo se ne bi smjelo odlučivati u veljači ili ožujku, a po ovom bi prijedlogu svi klubovi u siječnju kretali od nule. To bi donosilo više uzbuđenja i napetosti'', rekao je Effenberg.
Effenberg je također nadodao da bi početno izvlačenje skupina pružilo ''ogroman događaj koji ne samo da bi privlačio pažnju u Njemačkoj nego bi i rejting porastao''.