54-GODIŠNJI TRENER

Bivši menadžer Evertona Ronald Koeman je imenovan novim selektorom reprezentacije Holandije.

Koeman je bez posla otkako je dobio otkaz u Evertonu u oktobru, a na klupi Holandije će debitovati 23. marta u susretu s Engleskom. Potpisao je ugovor na četiri i po godine, koji "pokriva" i Svjetsko prvenstvo 2022. godine.
Pedesetčetverogodišnji stručnjak je tako naslijedio Dicka Advocaata, koji je dao ostavku nakon što nije uspio odvesti Holandiju na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Rusiji.
"Pozitivno razmišljam o budućnosti ovog tima. Imamo dovoljno kvaliteta, ali neke stvari moramo promijeniti. O tome ćemo razgovarati kasnije", izjavio je Koeman na konferenciji za medije.
On je kao igrač nastupio 78 puta za Oranje, a Evropsko prvenstvo je osvojio 1988. godine. 
U Evertonu je otkaz dobio nakon što je ove sezone u devet ligaških utakmica upisao svega dvije pobjede. Ekipa se nalazila na 18. mjestu iako je Koeman na transfere tokom ljeta potrošio 140 miliona funti. Tokom prve sezone u Evertonu je ekipu doveo do sedmog mjesta, a to je bilo prošle sezone. Sa Southamptonom je bio šesti i sedmi u Premiershipu.
Holandija je poražena u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine, a treća je bila 2014. godine na SP-u u Brazilu. Ipak, nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo 2016. godine, kao ni na SP u Rusiji koje se igra ovog ljeta.
"Mislim da Holandija mora učestvovati u završnicama velikih turnira, vidim svijetlu budućnost. Zbog toga sam prihvatio posao", poručio je Koeman.