Premiership

Manchester City je pobjedom protiv Tottenhama u 18. kolu Premiershipa nastavio pobjednički niz, a trener Građana Pep Guardiola nakon utakmice posebno je pohvalio Kevina De Bruynea koji je pružio još jednu fenomenalnu predstavu.

Manchester City sada ima niz od 16 uzastopnih pobjeda u Premiershipu čime je dodatno pomakao rekord ovog takmičenja. Podsjetimo, prethodni rekord bio je u vlasništvu Arsenala koji je povezao 14 pobjeda.
Guardiola je istakao De Bruynea kao ključnog igrača u pobjedi kazavši da je on primjer za igrače iz Cityjeve akademije.
"Oni znaju koliko je dobar De Bruyne i kada vide kako trči i kako se bori bez lopte, to je najbolji primjer. On nam pomaže da budemo bolji klub, bolja institucija za budućnost, jer to želimo biti. Njegova predstava u ovom meču... Ne mogu riječima opisati šta je radio s loptom. On i bez lopte napravi pritisak i istči 40 metara na golmana. Kada se to desi, igrači koji su iza njega misle: 'Kada ovaj dečko to može, onda moram i ja'", kazao je Guardiola.
De Bruyne je protiv Tottenhama imao još veću odgovornost pošto je David Silva propustio taj meč, a Belgijanac je na najbolji način odgovorio zadatku.
Ovaj 26-godišnji veznjak je postigao jedan od četiri gola Cityja u pobjedi rezultatom 4:1 te stigao do brojke od šest golova u 18 ligaških nastupa, a upisao je i osam asistencija.