Guardiolin Djed Mraz

Manchester Unitedu u gradskom je derbiju presudio njegov napadač očajnim reakcijama u svom šesnaestercu.

Nakon nedjeljnog trijumfa Manchester Cityja kod Manchester Uniteda mnogi će spremno kazati kako je englesko prvenstvo riješeno.
Bez obzira što se treba odigrati još 22 kola, teško je i zamisliti na koji bi način pratnja mogla nadoknaditi 11 (Manchester United), odnosno 14 bodova (Chelsea) za momčad Pepa Guardiole.
Mančesterski derbi bio je dvoboj koji je mogao barem zakuhati bitku za naslov jer bi eventualnom pobjedom Uniteda razlika iznosila podnošljivih pet bodova.
Glavni adut Crvenih vragova u tim nastojanjima bio je Romelu Lukaku, ali umjesto da predstavlja strah i trepet za suparnička, Belgijanac je to činio pred svojim vratima, skrivivši oba pogotka.
Kod prvog je loše skočio i spustio loptu za strijelca Davida Silvu, a kod drugog je katastrofalno ispucao loptu, pogodio u leđa Chrisa Smallinga, a odbijanac je prihvatio Nicolas Otamendi i postigao pobjednički pogodak. Lukaku će ovu utakmicu htjeti zaboraviti što prije i zbog činjenice da je u 85. minuti promašio zicer za izjednačenje.
Poslije takvog izdanja malo je reći kako su Lukakua društvene mreže razapele. Sedmi najskuplji nogometaš u povijesti, za kojeg je Jose Mourinho iskrcao Evertonu 85 milijuna eura odštete, postigao je u Premierligi ove sezone osam golova (13 u svim natjecanjima), što na prvu i nije toliko loše.
Jose Mourinho i Romelu Lukaku Jose Mourinho i Romelu Lukaku (Foto: AFP)
Međutim, malo opširnija analiza Lukakuovih pogodaka dat će bolju sliku o tome koliko je Belgijanac zapravo razočarao. U utakmicama protiv onih najboljih iz Premierlige ostao je bez ijednog pogotka i asistencije (!).
Protiv Chelseaja, Liverpoola, Arsenala i Tottenhama nije napravio ništa, a "šlag na tortu" stigao je u obliku katastrofalne nedjeljne partije u gradskom derbiju.
U posljednje se vrijeme praktički ugasio - poslije odličnog ulaska u sezonu i sedam golova u rujnu i kolovozu, u protekla dva mjeseca zabio je samo jednom, Newcastleu 18. studenog.
Što se tiče tih osam premierligaških golova, jednako ih je postigao i Wayne Rooney. A to je, podsjećamo, igrač kojeg se Mourinho svim silama htio riješiti pa ga je pustio da ode besplatno u matični Everton...