Nacionalni heroj Egipta

Fudbaler Liverpoola i reprezentativac Egipta Mohamed Salah bio je ključni igrač za plasman svoje reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dovoljno da sa 25 godina postane nacionalni heroj i inspiracija, prenosi BBC.

Salahova velika slika nalazi se u svim dnevnim novinama države sa populacijom od 80 miliona stanovnika. Škola u njegovom rodnom gradu zove se "Mohamed Salah". Ukoliko ste Salahov imenjak, imate veliki popust u restoranima širom Egipta.
Poštovanje.
Ta riječ objašnjava sve ono što se događa u toj sjevernoafričkoj zemlji, nakon plasmana na Mundijal.
Salah nije ni bio rođen kada je Egipat posljednji put igrao na smotri najboljih, a jedan od najboljih igrača te ekipe Hazem Emam ističe da niko nikada nije bio kao Salah.
"Te 1990. naši rezultati su bili plod timskog rada. Ovoga puta, Salah je bio pravi vođa. Ono što je od postigao u svojoj karijeri i visine koje je dosegao, nikada nije dostigao nijedan egipatski fudbaler", rekao je Emam.
Karijera "Faraona" pod budnim je okom javnosti u Egiptu, a sve promjene u njegovom fudbalskom odrastanju pomno su praćene.
"Mislim da je najvažniji trenutak u njegovoj karijeri u stvari prelazak u Italiju jer se u Calciu insistira na razvoju tehničkih sposobnosti ali prije svega taktičkog poznavanja igre", rekao je Emam koji je inače prvi egipatski fudbaler koji je nastupao za neki italijanski klub.
Opšte mišljenje u Egiptu je da je Salah oduvijek znao da donese prave odluke u pravim trenucima. Otud i njegov ljetošnji potpis za Liverpool i blistav početak sezone kojim je nadvisio Toresove i Suarezove nastupe u crvenom dresu.
Ako svojim nastupima na Svjetskom prvenstvu pomogne nacionalnom timu da nadvisi očekivanja, nemojte biti iznenađeni da kada krenete na odmor u Egipat pilot zamoli putnike da se vežu jer se avion spušta na aerodrom "Mohamed Salah".