Šokantni podaci za Real

PSG se prometnuo u najvećeg favorita Lige prvaka i preuzeo primat najrastrošnijeg kluba Europe...

Real Madrid, Barcelona i Bayern posljednjih nekoliko godina daleko su najuspješniji u Ligi prvaka, no ostaje pitanje hoće li u sljedećem razdoblju zadržati primat pred najezdom engleskih i francuskih teškaša, prije svih PSG-a, Manchester Cityja, Manchester Uniteda i Chelseaja?
Na to pitanje odgovor može dati samo vrijeme. Tko zna, možda se već ove sezone dogodi predaja krune. Prema prognozama najvećih svjetskih kladionica, uoči sezone najveći favoriti bili su Real i Bayern, no u međuvremenu se situacija promijenila. Na ponudi William Hilla na prva dva mjesta izbili su PSG (4.50) i Manchester City (6.00), a tek za njima dolaze Real (6.50), Barcelona (8.00) i Bayern (8.00).
Razlog je poznat, prilično loši rezultati Reala i Bayerna u početku sezone te odlične igre PSG-a i Cityja. Barcelona je odlično krenula u sezonu, no kladionice su dalje dosta skeptične i ne vjeruju joj previše.

PSG i Manchester City najveći favoriti Lige prvaka

Očito postoje sumnje mogu li Katalonci s trenutačnim kadrom izdržati cijelu sezonu u frenetičnom ritmu koji su nametnuli. Dojam je da previše ovise o inspiraciji Lionela Messija, a pitanje je hoće li se s Barca s takvom igrom moći uspješno suprotstaviti najvećim favoritima u završnim obračunima? Vidjet ćemo.
Činjenica je, međutim, da su Real, Barca i Bayern nakon dugog niza godina izgubili status najvećih favorita, pa makar i nakratko. Naime, teško se sjetiti kada se zadnji put dogodilo da jedan od ta tri kluba nije glavni favorit za osvajanje titule prvaka Europe uoči ili tijekom sezone. Iako engleski klubovi i PSG već godinama ulažu ogroman sredstva u pojačanja, tek ovog ljeta dogodio se značajni pomak po pitanju odnosu snaga u odnosu na veliku trojku.
Manchester City i napose PSG poharali su tržište nogu u ljetnom prijelaznom roku. Parižani su ostvarili su dva najveća transfera u povijesti nogometa. Kupovinom Neymara i Kyliana Mbappea ozbiljno su uzdrmali višegodišnji poredak moći u europskom nogometu. Parižani su ozbiljno ugrozili Realov i Barcelonin, uvjetno rečeno, monopol na najveće zvijezde i najavile ozbiljnije promjene u odnosu snaga.

PSG najrastrošniji klub Europe

PSG nije samo postao najveći favorit svjetskih kladionica, nego je izbio i na prvo mjesto po izdvajanjima za plaće svojim zvijezdama. Status najrastrošnijih klubova dugo je pripadao Realu i Barceloni, a ovoga ljeta na čelo je izbio pariški klub, što prilično je šokantno odjeknulo na Pirinejima, jer nagoviještava tko bi uskoro mogao postati najmoćni klub Europe.
S dolaskom Neymara i Mbappea PSG na godišnjoj razini troši čak 311 milijuna eura godišnje, a na drugo mjestu je Barcelona s 295 milijuna eura. Barca će se vratiti na čelnu poziciju onog trenutka kada Messi potpiše novi ugovor.
Manchester United na trećem je mjestu s tek nešto manjim iznosom od Barcelone, slijede Chelsea (279), Manchester City (272), pa tek onda dolazi Real s 268 milijuna eura, Bayern (262), Arsenal i Liverpool (234), Juventus (167)... Napominjemo da je riječ o „golim plaćama“ bez premija i specijalnih bonusa.

Šok za Real

Bode u oči da je Real u ovom trenutku na tek šestom mjestu po plaćama. Prilično šokantan podatak s obzirom da donedavno bio neprikosnoveni lider. Tko zna kada je zadnji put bio tako nisko plasiran u toj kategoriji, to se ne pamti. Najveće Realove zvijezde na vrhu su ili u samom vrhu po primanjima, prije svih Cristiano Ronaldo i Gareth Bale, no igrači iz drugog plana imaju manje plaće nego njihovi pandani u PSG-u ili Barceloni.
Pretpostavlja se da će se situacija promijeniti sljedećeg ljeta kada Real namjerava osvježiti momčadi i dovesti nekoliko novih zvijezda tako da će ukupan iznos koji troši na plaće dosta porasti. Barcelona, Real i Manchester United još uvijek drže tri vodeće pozicije po prihodima.
Barcelona je nakon dugo godina pretekla Real, ali Kraljevi još uvijek nisu potpisali neke sponzorske ugovore, prije svih s dobavljačem opreme Adidasom ili nekom drugom kompanijom, ako se odluče za promjenu, a koji će mu značajno podići ukupni prihod i vratiti ga na čelnu poziciju.

Financijski fair-play tek mrtvo slovo na papiru

S obzirom na pravilnik o financijskom fair-playu, prihodi klubova trebali bi diktirati odnose na tržištu, no PSG je ljetnim financijskim akrobacijama pokazao da to vrijedi samo u teoriji.
Iako Španjolci i čelnici njihove La Lige bjesne i traže da se Parižani oštro kazne zbog izvrgavanja i ismijavanja pravilnika, čak i izbace iz Lige prvaka, sve je izglednije da od toga neće biti ništa, odnosno da će PSG-u biti progledano kroz prste, najvjerojatnije je da će proći s globama koje će platiti sa smiješkom na licu.
Čak štoviše, spekulira se da Parižani već traže način kako da doskoče problemu i sljedećeg ljeto krenu u novu lukrativnu kupovinu.
Na taj način postat će definitivno jasno da je financijski fair-play tek mrtvo slovo na papiru, a u takvim uvjetima dodatni zamah dobit će klubovi koji imaju vlasnike čija je blagajna nepresušna. PSG i Manchester City nameću se kao prve asocijacije.