Baraž za Svjetsko prvenstvo

Nakon 60 godina Italija neće igrati na Svjetskom prvenstvu! U revanš utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo na San Siru Italija i Švedska odigrale su meč bez golova, te su tako Šveđani zahvaljujući minimalnoj pobjedi u prvom susretu otišli na Mundijal u Rusiju.

U prvom poluvremenu nije bilo mnogo prilika. Susret su obilježile čarke i velika nervoza Azura. Prvu priliku za Italiju je imao Imobile (Immobile) u 16. minuti kada je šutirao u spoljni dio mreže. Do 23. minute nije bilo većih uzbuđenja kada su Šveđani imali dobru priliku iskosa, ali je taj udarac sigurno odbranio Bufon (Buffon).

U 27. minuti Antonio Kandreva (Candreva) je nakon gužve u šesnaestercu šutirao, ali je lopta otišla tik iznad prečke, a to je bila i najbolja prilika u prvom poluvremenu. Šveđani su u nekoliko situacija tražili jedanaesterac, ali glavni arbitar im je samo pokazao žute kartone na njihova negodovanja.

Do kraja poluvremena Italija je prijetila, ali švedski bedem je bio neprobojan.

U nastavku susreta Italija je bacila sve karte u napad. Iz minute u minutu su se redale šanse za Italiju. Jednu od izglednijih prilika imao je Florenci (Florenzi) kada je u 53. minuti šutirao pored gola.

Ni Šveđani nisu bili bezopasni, ali njihov napadi su bilo dosta smušeni i nekonkretni da bi ugrozili gol Italije.

Do kraja utakmice Italija je bezuspješno pokušavala da savlada Olsena. Sa ovim remijem Švedska je izborila Svjetsko prvenstvo, a četverostruki svjetski prvak - Italija, Mundijal u Rusiji će gledati preko malih ekrana.

Selektor Đanpjero Ventura (Gian Piero) će nakon ovog neuspjeha najvjerovatnije biti "bivši". Ovom rezultatu se raduju i komšije Hrvati, koji su ispadanjem Italijana najvjerovatnije izborili drugi jakosni šešir za izvlačenje grupne faze za Mundijal.

Pogledajte sažetak sa utakmice OVDJE: