Manchester City na vrhu

U pet najboljih liga Europe postoje čak četiri kluba čija potencijalna vrijednost iznosi više od milijardu dolara, pokazalo je nedavno istraživanje Instituta za nogometnu statistiku (CIES).

Uz pomoć posebnih algoritama CIES je odredio koliko bi igrači klubova liga petice potencijalno mogli vrijediti na tržištu, te su na osnovu toga procijenili i vrijednost klubova.

Na vrhu ove liste nalazi se Manchester City, kao potencijalno najskuplji klub, a njegova vrijednost procijenjena je na 1.196 milijardi eura. Zanimljivo je i da u njihovim redovima igraju čak tri igrača čija procijenjena vrijednost iznosi više od 100 miliona eura: Kevin de Bruyne (najskuplji sa 144.5 miliona), Leroy Sane i Raheem Sterling.

Iza njih, na drugoj poziciji nalazi se Tottenham koji je procijenjen na 1.173 milijarde eura, dok je treća Barcelona sa procijenjenom vrijednošću od 1.13 milijardi eura. Kada je riječ o Barceloni posebno je zanimljiva činjenica da je, pri procjeni vrijednosti igrača, veća vrijednost Luisa Suareza od Lionela Messija, i to za cijelih 16.7 miliona eura.

Više od milijardu eura vrijedi još i Chelsea, s procijenjenom vrijednošću od 1.44 milijarde eura, a top 5 potencijalno najskupljih klubova zatvara Manchester United s 919 miliona eura procijenjene vrijednosti.

Aktuelni europski prvak Real Madrid (903 miliona eura) je na šestom mjestu, a ispred PSG-a (864 miliona eura), koji ima potencijalno najvrednijeg igrača Europe Neymara (218 miliona eura). Na sedmo mjesto smjestio se Liverpool (901 miliona eura), a top 10 zatvaraju Atletico Madrid s 800 miliona eura i Juventus 743 miliona eura.

Potencijalno najjeftiniji klub sa ove liste je francuski Amiens koji se nalazi na 98. poziciji i čija procijenjena vrijednost iznosi svega 20 miliona eura.