NESTAŠNI BIVŠI ŠEF FIFA-e

"Bilo je to na dodjeli Zlatne lopte, par trenutaka prije nego što sam izašla na pozornicu...“

Američka nogometašica optužila je bivšeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera za seksualno uznemiravanje tokom dodjele nagrada za najbolje nogometaše godine u januaru 2013. godine.

Hope Solo, 36-godišnja vratarica američke reprezentacije, tvrdi da ju je Blatter uhvatio za stražnjicu prije nego što je izašla na pozornicu dodijeliti nagradu svojoj sunarodnjakinji Abby Wambach.

Solo je u razgovoru za portugalski Expresso komentirala temu seksualnog uznemiravanja u sportu pa se prisjetila situacije s Blatterom.

"Bilo je to na dodjeli Zlatne lopte, par trenutaka prije nego što sam izašla na pozornicu. Sepp Blatter me zgrabio za stražnjicu. Seksualno uznemiravanje je postalo normalno.
 
Bila sam šokirana, morala sam se brzo pribrati kako bih suigračici dodijelila najveću nagradu u karijeri. Slavila sam s njom i potpuno se okrenula Abby", rekla je Solo, igračica s najviše nastupa u povijesti američke reprezentacije.  

Švicarac koji je FIFA-u napustio zbog pritisaka nakon optužbi za korupciju, oglasio se o svemu preko glasnogovornika i poručio: "Te optužbe su smiješne."

Hope Solo iskoristila je priliku i pozvala sportašice da prijavljuju slučajeve seksualnog uznemiravanja kojeg, kako tvrdi Amerikanka, u ženskom nogometu ima puno.

Sepp Blatter, danas 81-godišnji bivši nogometni šef, osvojio je pet mandata na čelu FIFA-e prije nego što je otišao zbog optužbi za korupciju.
 
Karijeru u FIFA-i počeo je na čelu odjela za ženski nogomet, a imao je i nekoliko seksističkih ispada, primjerice kada je predložio da nogometašice igraju u kraćim hlačicama, kao odbojkašice, a sve kako bi popularizirao ženski nogomet među muškarcima.
 
Prije nekoliko godina nove članice izvršnog odbora FIFA-e pozdravio je riječima: "Ima li žena u prostoriji? Recite nešto. Kod kuće uvijek pričate, sad možete govoriti i ovdje."
 
(SB/Index)