Velika bura u fudbalskom svijetu

Rasplet kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Srednjoj i Sjevernoj Americi donio je mnogo uzbuđenja, a bez Mundijala je ostala reprezentacija SAD-a.

Konačnu tabelu odredila je jedna sudijska greška, a upravo je ta odluka izazvala mnogo bure u svijetu fudbala. Arbitar Walter Lopez iz Gvatemale priznao je nepostojeći gol Panami protiv Kostarike, a da nije bilo tako na SP bi otišao Honduras, Amerika u baraž, a Panama bi ostala bez ičega.

Fantomskom golu Paname prethodio je korner, a u velikoj gužvi pred golom Kostarike, prema golu je pucao Gabriel Torres. Njegov udarac nije prešao gol-liniju prije nego što je lopta pogodila stativu. Nakon toga lopta je završila u korneru. No, Lopez je pokazao na centar i izazvao buru reakcija u cijelom cvijetu, podsjeća Index.

Oštećeni Honduras i SAD mogu se žaliti FIFA-i zbog sudijske odluke koja ih je oštetila za po najmanje 12,5 miliona dolara, iako je Michael Kammarman, portparol FS SAD-a kazao kako nema načina da se žale, jer je, "naglašava" odluka sudija konačna i neopoziva.

Ipak, da nije tako potvrdila je nedavno FIFA, koja je 6. septembra donijela historijsku odluku da zbog velike sudijske greške poništi utakmicu kvalifikacija za SP, Južna Afrika - Senegal 2:1.

Na ovom meču sudija Joseph Lamptey iz Gane pokazao je na penal za domaćine nakon što je lopta u kaznenom prostoru gostiju pogodila Kalidoua Koulibalyja u koljeno. Domaći su slavili sa 2:1, a Senegal se žalio i sudac je doživotno izbačen iz fudbala, a FIFA je naredila da se rezultat utakmice poništava zbog materijalne povrede pravila i da se mora igrati novi susret.

Kvalifikacije u Africi su završile. Osim u ovoj grupi. Historijska ponovljena utakmica igra se 10. novembra, a četiri dana kasnije isti rivali sastaju se u Senegalu. Ako JAR pobijedi u oba preostala susreta, može preskočiti uvjerljivog lidera i otići na SP.