Premijerno izdanje naredne godine

Evropska fudbalska federacija (UEFA) potvrdila je kako će izgledati format Lige nacija, koja će premijerno izdanje imati naredne godine (starta u septembru).

Kao što se i očekivalo, a kako smo i ranije najavili, fudbalska A reprezentacija Kosova bit će smještena u D diviziji zajedno sa reprezentacijama Azerbejdžana, Makedonije, Bjelorusije, Gruzije, Armenije, Latvije, Farskim ostrvima, Luksemburgom, Kazahstanom, Moldovijom, Lihtenštajnom, Maltom, Andorom, San Marinoom i Gibraltarom.

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe od po tri selekcije. Pobjednici grupa će izboriti promociju u diviziju A, dok će posljednjeplasirani ispasti u diviziju C za naredno izdanje koje će se igrati 2020. godine.

Pobjednici grupa koji se kroz kvalifikacije ne plasiraju na EURO 2020 će igrati baraž u martu 2020. godine, a samo će se pobjednik plasirati na završni turnir najboljih evropskih reprezentacija. Ukoliko je pobjednik grupe izborio plasman na EURO kroz kvalifikacije, onda će u baražu igrati slabije plasirana ekipa iz određene grupe.

Žrijeb grupne faze Lige nacija bit će održan 24. januara 2018. godine. Prvo kolo na programu je od 6. do 8. septembra 2018. godine, a finala u periodu od 5. do 9. juna 2019. godine.

Divizija A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Island, Poljska, Hrvatska i Holandija.

Divizija B: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Divizija C: Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija.

Divizija D: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldovija, Lihtenštajn, Malta, Antoda, Kosovo, San Marino i Gibraltar.