Bizarni stadion za Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrat će se na jednom vrlo neobičnom stadionu.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji traju punom parom. Na stadione i popratnu infrastrukturu troše se milijarde, a kao i u slučaju Olimpijskih igara u Sočiju, izgradnju prate probijanja rokova i proračuna.
Pozornost nogometnog svijeta posebno je privukao stadion u Ekaterinburgu. Renoviran je između 2007. i 2011.; stadion je dobio lijepi ovalni izgled, ali pojavio se veliki problem koji se definitivno mogao izbjeći – kapacitet od 27.000 gledatelja ne ispunjava Fifine uvjete.
Rusi su doskočili problemu na vrlo originalan način. Jedan dio stadiona su otvorili, postavili ogromnu montažnu tribinu i podigli kapacitet na zadovoljavajućih 45.000 mjesta.
Rezultat ovakve improvizacije je neobičan i pomalo bizaran izgled stadiona. Ovalni oblik narušava tribina koja je zapravo smještena izvan stadiona, a čitavo zdanje sada izgleda kao rezultat kakve monumentalne bespravne gradnje.
Osim Ekaterinburga, zanimljiv je i slučaj stadiona u Sankt-Peterburgu. Stadion Krestovski otvoren je 2017., a gradio se toliko dugo da je arhitekt zdanja u međuvremenu umro u dobi od 73 godine.