Naša reprezentacija u grupi D

Evropska fudbalska federacija (UEFA) potvrdila je pravila i propise novog takmičenja - UEFA Lige nacija, koja starta u septembru 2018. godine.

Predstavljen je i novi logo turnira, a prva utakmica igrat će se 6. septembra 2018, potvrđeno je iz UEFA-e nakon sastanka Izvršnog odbora u Nyonu.

Šta trebate znati o Ligi nacija?

UEFA Liga nacija je novo takmičenje čiji je cilj osigurati kontinuiran nastup fudbalskih reprezentacija, koja će mijenjati prijateljske utakmice s takmičarskim, a reprezentacijama će dopuštati da igraju protiv jednako rangiranih ekipa. U Ligi će se takmičiti svih 55 UEFA članica.

Timovi su podijeljeni u četiri lige, A-B-C-D, prema njihovom položaju na tabeli koeficijenta nakon završetka Evropskih kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. godine (11. oktobra 2017. godine, a rezultati baraža se neće računati). Liga A će se sastojati od 12 najboljih ekipa sa rang-liste. Narednih 12 timovi će biti u Liga B, Ligu C će sačinjavati 15, a Ligu D preostalih 16 reprezentacija.

Lige A i B će imati po tri ekipe u četiri grupe. Liga C će sadržavati jednu grupu od tri ekipe i tri grupe sa četiri, Liga D će biti formirana od četiri grupe sa po četiri reprezentacije.



Utakmice će se igrati na domaćem terenu i u gostima između septembra i novembra 2018. (timovi će igrati četiri ili šest utakmica, ovisno o veličini njihove grupe).

U četiri grupe pobjednici lige će se kvalifikovati za finale UEFA Lige nacija, koje će se održati u junu 2019. godine, s dva polufinala, utakmicom za treće i prvo mjesto. Domaćina završnice Lige odredit će Izvršni odbor UEFA-e u decembru 2018. godine između finalista.

Pobjednici grupa u ligama B, C i D napredovat će u kvalitetniju ligu, a oni koji završavaju na posljednjem mjestu ispast će u lošiju ligu.

Utvrđen je i format kvalifikacija za EURO 2020. Na završni turnir koji će se igrati u 13 evropskih zemalja niko se neće plasirati direktno. Na EP će igrati 24 reprezentacije, a kvalifikacije počinju u martu 2019. godine.

Kroz kvalifikacije će se na EURO plasirati 20 reprezentacija (po dvije prvoplasirane iz svih deset grupa), dok će se preostala četiri mjesta popuniti kroz baraž.

A baraž će igrati pobjednici svake grupe u Ligama A, B, C, D, njih 16, od kojih će na kraju četiri najuspješnija tima izboriti plasman na EURO.

Ako se pobjednik grupe UEFA Lige nacija već kvalifikovao na EP preko kvalifikacija, tada će njegovo mjesto zauzeti sljedeća najbolja ekipa u toj ligi. Ako liga nema četiri ekipe za takmičenje, preostala mjesta se dodjeljuju ekipi iz druge lige, prema ukupnom poretku u UEFA Ligi nacija.

Na osnovu trenutne rang-liste najboljih reprezentacija Starog kontinenta fudbalska A reprezentacija Kosova igrala bi Ligu D zajedno sa Litvanijom, Bjelorusijom, Gruzijom, Armenijom, Makedonijom, Farskim Ostrvima, Luksemburgom, Latvijom, Moldavijom, Kazahstanom, Lihtenštajnom, Andorom, Maltom, San Marinom i Gibraltarom.

UEFA je predstavila i videoprikaz svojih takmičenja, koji možete pogledati na OVOM linku.