UEFA

Brazilac Neymar napustio je redove Barcelone i u narednim danima i zvanično bi trebao postati fudbaler francuskog Paris Saint-Germaina u transferu vrijednom vrtoglavih 222 miliona eura.

Prije njega titulu najskupljeg na svijetu nosio je Paul Pogba, koji je prošlog ljeta prešao iz redova Juventusa u Manchester United za 105 miliona eura.
Prije samo 25 godina za najbolje fudbalere svijeta su izdvajane mnogo manje cifre. Jean-Pierre Papin je 1992. godine prešao iz Marseillea u Milan za 11 miliona eura i tako je postao najskuplji fudbaler na svijetu. Najskuplji je bio svega nekoliko dana s obzirom na to da je Juventus platio 13.5 miliona eura Sampdoriji za Gianlucu Viallija.
Juventus je rekord držao nekoliko sedmica, a onda su Milan i Berlusconi platili 14.5 miliona eura Torinu za Gianluigija Lentinija. Milan je rekord držao sve do 1996. godine, a onda je Barcelona platila 15 miliona eura PSV-u za usluge legendarnog Ronalda. Katalonci su rekord držali svega nekoliko dana. Newcastle je u julu 1996. platio 16.8 miliona eura Blackburnu za Alana Shearera.
Ronaldo je opet postao najskuplji naredne sezone. Inter je Barceloni platio 21.8 miliona eura za usluge Brazilca. Već naredne sezone rekord je oborio Betis. Ekipa iz Andaluzije platila je Sao Paolu 24 miliona eura kako bi dovela talentiranog Denilsona.
Rekord je pao i 1999. godine. Opet ga je srušio milanski Inter. Massimo Moratti je izdvojio 36 miliona eura za usluge Christiana Vierija, koji je do tada nosio dres Lazija. Naredne sezone rekord je oborio Lazio. Ekipa iz prijestolnice Italije platila je 39.7 miliona eura Parmi za Argentinca Hernana Crespa.
Rekord nije trajao dugo. Real je u transferu koji je šokirao Španiju 2000. godine Barceloni platio 41.3 miliona eura za Luisa Figa. Naredne sezone Perez je opet oborio rekord. Ovaj put platio je 52.7 miliona eura Juventusu za Zinedinea Zidanea.
Na rušenje rekorda čekalo se osam godina, a onda je Perez opet dočekao svojih pet minuta. Cristiano Ronaldo je plaćen Manchester Unitedu 90 miliona eura. Četiri godine kasnije rekord opet ruši Real Madrid. Tottenham je inkasirao 95 miliona eura za Garetha Balea. Prošle godine Pogba je plaćen Juventusu pomenutih 105 miliona eura.
Mnogi su mislili da će Francuz dugo držati rekord, a onda su na scenu stupili šeikovi iz Katara. Što je mnogo - mnogo je...