Veliki obračun Reala i Barce

Barcelona se sprema na život bez Neymara i traži nasljednike među igračima koji su i na Realovu radaru...

Barcelona je poslala prilično jasan znak blokadom 26 milijuna eura bonusa koje je Neymar trebao dobiti po novom ugovoru koji je potpisao početkom godine.
Kako je i navijačima Barcelone puna kapa Neymara, čini se da je katalonski klub digao ruke od brazilske superzvijezde. To još više govori najnovija službeno potvrđena informacija kako je Barca dopustila Neymaru da napusti današnji trening, a on je navodno suigračima priopćio da odlazi.
U nogometu ništa nije sigurno dok ne dođe do realizacije transfera, ali sasvim je realno zaključiti kako je Neymar na putu za Pariz i da će najvjerojatnije početkom sljedećeg tjedna ili nešto kasnije biti predstavljen na Parku prinčeva kao novo pojačanje PSG-a.
Da se Barca sprema za život bez Neymara, govore i informacije koje stižu iz Španjolske. Španjolski mediji raspisali su se da je Barcelona već odavno započela ozbiljnu potragu za Neymarovim nasljednikom. Barca ne smije riskirati i ostati zatečena, mora pripremiti teren u slučaju da Neymar doista prijeđe u PSG, a s 222 milijuna eura koliko iznosi Neymarova odštetna klauzula može se štošta učiniti.

Barca želi Griezmanna, Atletico traži 200 miliona eura

Puno je kombinacija u optjecaju, a jedna od ozbiljnijih je napadač Atletico Madrida Antoine Griezmann. Španjolski mediji pišu da se o tome glasno šuška u redovima Atletica koji se nalazi na Audi Cupu u Münchenu, gdje će u finalu igrati s Liverpoolom, nakon što su Redsi u polufinalu izbacili domaći Bayern, a Atleti talijanski Napoli.
Navodno je Atletico poslao poruku Barceloni da će ih Griezmann stajati 200 milijuna eura, ako ga doista želi dovesti već ovog ljeta ili možda u zimu. Toliko naime iznosi Griezmannova odštetna klauzula po dogovoru koji su Francuz i Atletico sklopili ovog ljeta, a nakon što je FIFA odrezala Madriđanima jednogodišnju kaznu registriranja novih igrača.
Griezmann je odlučio ostati u znak lojalnosti prema klubu u kojem je postao velika međunarodna zvijezda, a Atletico mu se odužio bajoslovnom godišnjom plaćom, koja navodno iznosi čak 14 milijuna eura neto. Da bi se zaštitio, Atletico je u ugovor ugradio odštetnu klauzulu od 200 milijuna eura. Ta klauzula vrijedi do isteka FIFA-ine kazne, dakle do idućeg ljetnog prijelaznog roka, kada će Griezmann biti u izlogu po „tržišnoj cijeni“, a ona se kreće oko 100 milijuna eura. 
To su tek početne pozicije za pregovore i stvari se uvijek mogu promijeniti. Primjerice, Barcelona može ponuditi Atleticu 120, 140 ili 150 milijuna eura i Madriđani možda prihvate ponudu, no pitanje je koliko su čvrsto Katalonci zagrizli i jesu li spremni istresti za Griezmanna više od njegove „realne cijene“.

Obračun s Realom oko Mbappea

Na to će velik utjecaj imati ostale kombinacije koje su u optjecaju. Navodno Barcelona budno prati situaciju s Kylianom Mbappeom, koji je, među ostalima, na meti Real Madrida. Kraljevi su navodno ponudili Monacu ukupno 180 milijuna za Mbappea, a spekulira se da Barca razmišlja uskočiti u igru s 200 milijuna eura. Naravno, ako proda Neymara PSG-u. Na taj način Barca bi u posljednji trenutak preotela Mbappea Realu, slično kao što mu je preotela Neymara dok je bio igrač Santosa.
Katalonci navodno kalkuliraju i računaju isplati im li se dati 100 i kusur milijuna eura za 26-godišnjeg dokazanog napadača kao što je Griezmann ili investirati 200 milijuna u doista velikog talenta, ali i jako mladog igrača (18 godina) za kojeg je dosta teško predvidjeti hoće li dostići slavu koja mu se predviđa? Sve ima svoje plusove i minuse. I ništa nije sigurno. Mbappe jest veliki rizik, veći od Griezmanna, ali ni za napadača Atletica nitko ne može jamčiti da će uspjeti u Barci.
Mbappe je ulaganje u sljedećih desetak, pa i više godina. Mladom Francuzu mnogi predviđaju svijetlu budućnost, status buduće superzvijezde i najozbiljnijeg kandidata za Zlatnu loptu. Kad bi ispunio ta predviđanja, investicija od 200 milijuna eura bila bi više no isplativa, možda čak i prava sitnica jer će cijene nogometaša sljedećih godina vjerojatno još rasti, a Mbappe bi za tri ili četiri godine zacijelo vrijedio možda i dvostruko više, da ne spominjemo kakav bi imao marketinški učinak.

Velik rizik, velika zarada

Nije nebitno i što Mbappe dolazi s velikog i bogatog tržišta, ali Cristiano Ronaldo je dokazao da ne morate biti rođeni u velikoj zemlji da biste postali planetarna superzvijezda. A Mbappe bi po svemu mogao biti idući Cristano Ronaldo, Lionel Messi ili barem Neymar, a još dolazi iz bogate zemlje.
Dakle, učinci bi mogli biti višestruki, potrebno je samo jedna „mala stvar“, a to je da ispuni očekivanja i postane nogometaš najveće svjetske klase. E, to je već pitanje o kojem se može raspravljati i nitko ne može sa sigurnošću reći hoće li se to dogoditi. No, što je u životu sigurno, baš ništa, osim da će sutra svanuti, a ni za to ne bismo stavili ruku u vatru, da se malo našalimo.
Čini se da je Real spreman uložiti i riskirati, a kada je Real spreman, onda je po nekom nepisanom obrascu i Barca spremna. Neymar joj jamči da će na računu biti novca. Ne treba podcijeniti ni efekt na koji obje strane računaju u ovakvim situacijama. Florentina Pereza i dan danas peče što mu je Barca ispred nosa "maznula" Neymara.
Još jedan poraz Reala u izravnom obračunu s Barcom podigao bi na noge cijelu Kataloniju i Neymar bi bio zaboravljen u djeliću sekunde. Patnja Madriđana najfinija je glazba za uši Katalonaca. Jasno, i obratno. Lako bismo mogli gledati veliki ljetni obračun arhirivala.