Igrao je fudbal da zaboravi na glad

Igrao je fudbal da zaboravi na glad. Bila mu je to svakodnevnica na ulicama grada, kao i još desecima miliona sličnih njemu i to nikad neće zaboraviti.

To je priča Chadraca Akola, 22-godišnjeg Kongoanca, koji je nedavno potpisao četverogodišnji ugovor sa Stuttgartom. Akolo je do 2009. godine živio u glavnom gradu DR Konga Kinshasi.

- Igrali smo od jutra do mraka na prašnjavnim ulicama. Tako bi zaboravili i glad - prisjeća se Akolo, kojeg zovu 'Zidane'.

Ipak, kao 14-godišnjak je odlučio s ocem napustiti Afriku, te brodom preko Mediterana stići u Evropu. O traumatičnom putovanju do švicarskog Bexa, sela od 7.300 stanovnika ne želi pričati.

- To neka ostane moja tajna - rekao je.

U Bexu je zaigrao za tamošnjeg niželigaša, a fudbalski uspon krenuo je 2012. godine kada su ga primjetili skauti Siona, za čiju je rezervnu ekipu debitirao u oktobru 2014., a onda do kraja sezone u 12 utakmica zabio sedam golova. Sion ga je u februaru 2016. posudio drugoligašu Xamaxu, gdje je još jednom pokazao koliko vrijedi i u 16 nastupa zabio devet golova.

- Nema boljeg krilnog igrača u Švicarskoj. A on još dodatno ostaje nakon svakog treninga, pokazuje nevjerovatnu želju da bude još bolji - govorio je tada njegov trener Michel Decastel.

Poslije samo šest mjeseci vratio se u Sion.

- Odmah se prepoznao njegov talent. Od prvog dana smo imali poseban odnos. On ima sjajan smisao za humor i nasmijava suigrače, ali inače je vrlo sramežljiv - rekao je trener Siona Peter Zeidler pa dodao:



- Ima nevjerovatan instikt, a kada dobije loptu, nekad i okrenut leđima, radi stvari koje defanzivci ne mogu predvidjeti - dodao je.

Iza Akola je uistinu sjajna sezona, u kojoj je u 40 utakmica zabio 18 golova. Ipak, sam kraj sezone bio je slabiji, jer je u devet utakmica zabio jedan gol.

- Želio sam pomoći treneru golovi, ali bio sam pod velikim pritiskom ovog proljeća. Zato su stali golovi i postalo je teže - rekao je Akolo.

Ipak, slabiji kraj sezone nije ohladio Stuttgart koji je u nedjelju objavio njegov dolazak.

- Moja priča je luda. Ipak, nikad neću zaboraviti odakle dolazim. Mogu biti zahvalan što mi je život deset puta lakši nego u Africi - rekao je Akolo

Autor: Avaz.ba