U društvu Ronalda i Messija

Edin Džeko i Miralem Pjanić, bh. reprezentativci koji nastupaju u italijanskoj seriji A već nekoliko sezona dobro kotiraju među najboljim europskim igračima, a ove sedmice uvršteni su na listu najvrijednijih nogometaša svijeta.

Vrijedno je to priznanje za napadača Rome i veznjaka Juventusa, koji su se naši među stotinu najvrijednijih nogometaša, na listi koju, bez mnogo konkurencije, predvodi zvijezda Barcelone Neymar.
Njegova vrijednost procijenjena je na basnoslovnih 210.7 miliona eura, te je on jedini igrač čija vrijednost prelazi 200 miliona eura.
Uz ukupnu vrijednost od 43.9 miliona eura, Miralem Pjanić je pozicioniran na 99. mjesto rang liste koju je kreirala Fudbalska opservatorija CIES. Nešto bolju poziciju zauzima Edin Džeko, čija vrijednost je procijenjena na 51.5 miliona eura, što ga je svrstalo na 74. mjesto liste.
Njihov navrijedniji kolega sa područja Jugoslavije jeste slovenski golman Jan Oblak, koji je sa vrijednošću od 65.1 uvršten na 44. mjesto, a na listi se nalaze i hrvatski nogometaši Ivan Rakitić (61.6 miliona) i Mateo Kovačić (55.8 milion).
Zanimljivo je da na ovoj listi nema niti jednog srbijanskog nogometaša, ali ni Luke Modrića koji igra sjajno u dresu aktuelnog prvaka Europe Real Madrida.
Najstariji fudbaler na listi je Ronaldo, koji je sa Realom ove sezone osvojio Ligu prvaka i Primeru, ali se on nalazi tek na 11. mjestu, sa procijenjenih 112.4 miliona eura. Drugi najpopularniji nogometaš današnjice Lionel Messi zauzeo je 4. poziciju, sa procjenom od 151.7 miliona eura.