Rezervisali svoja mjesta

Iako još nije završena ni aktuelna sezona Lige prvaka, već se polako kompletira spisak klubova koji će učestvovati u grupnoj fazi sljedeće sezone.

Tako je poznato već 16 učesnika grupne faze Lige prvaka za sezonu 2017/2018., dakle možemo reći da znamo polovinu klubova koji će se dogodine takmičiti u najjačem klupskom takmičenju u Evropi. 
Španija: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Engleska: Chelsea, Tottenham, Njemačka: Bayern, RB Leipzig, Francuska: Monaco, PSG, Portugal: Benfica, Porto, Rusija: Spartak Moskva, Ukrajina: Šahtar, Belgija: Anderlecht, Holandija: Feyenoord, Švicarska: Basel 
Interesantno, još uvijek nijedan klub iz Serije A nije zvanično obezbijedio mjesto u grupnoj fazi, ali će se ovom spisku uskoro pridružiti Juventus kojem je za to potreban samo bod u preostala dva kola.  
Ovog vikenda ćemo dobiti odgovore na pitanja ko će u Ligu prvaka direktno, a ko kroz kvalifikacije iz Premier lige i Bundeslige, a uskoro će biti poznat i drugi putnik iz Serije A. 
Do ljeta će na ovom spisku biti 21 klub, a deset ih će se pridružiti kroz kvalifikacije. Posljednji, 32. učesnik Lige prvaka će biti osvajač Evropske lige (United ili Ajax).