Senzacijom do historije

Vels je jedna od četiri najbolje selekcije Evrope! Godina koja je "rodila" Leicesterovo čudo, ponudila je i velško čudo. Belgija je pala nakon preokreta u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, a srušio ju je Vels rezultatom 3:1. Sad je jasno, u polufinalu ćemo gledati "stotku" Galacticosa - Ronalda i Balea! Vels ide na Portugal.

Spektakl je priželjkivan. Spektakl je priređen. Velike šanse, preokret, majstorija, muški okršaji i još mnogo toga što fudbal može ponuditi iz svog najboljeg arsenala, vidjeli smo u ovom meču. A pobjedu je odnijela otočka zemlja sa nešto više od tri miliona ljudi. Vels je u svom prvom učešću na evropskim prvenstvima dohvatio polufinale.
Ovo je historijski uspjeh Velsa koji je do sada samo još jednom igrao na velikom takmičenju i to daleke 1958. godine kada je dospio do četvrtfinala Svjetskog prvenstva. Ali, tada je fudbal još bio hobi. Danas je konkurencija najveća i baš u takvom okruženju progurao se Vels.
Eh, nije se teško sjetiti. Bosna i Hercegovina je u kvalifikacijama za ovaj Euro pobijedila Vels prošle godine u Zenici i remizirala sa njim prije dvije godine u Cardiffu.
Belgija je imala poteškoća u pripremi meča jer su otpali suspendovani Vermaelen i povrijeđeni Vertonghen, a povreda je mučila i Hazarada koji je ipak počeo meč. U odbrani Belgije zaigrali su Denayer i Jordan Lukaku. Tu je Vels tražio šansu.
No, nije počelo sjajno za Otočane. Odmah na početku meča vidjeli smo urnebes pred golom Velsa. Lukaku je ubacio loptu sa lijeve strane u sedmoj minuti, a ona je preletjela odbranu Velsa i došla u noge usamljenom Carrascu. Ovaj šutira, ali Hennesey brani. Potom odbijenu loptu šutira Meunier, ali Velšani brane sa gol-linije. Ni tu nije bio kraj. Lopta dolazi do Hazarda koji također pogađa odbranu Velsa.
Ostalo je 0:0. Vrlo uzbudljivo otvaranje meča nastavljeno je i sa šansom Balea na drugoj strani, ali je onda na scenu stupio Radja Nainggolan koji je u 12. minuti topovskim udarcem sa oko 25 metara matirao Hennesseyja i time doveo Belgiju u vodstvo od 1:0.
Ovaj gol unio je dodatnu svježinu u ionako zanimljiv meč. Vels je prvo u 26. minuti imao kolosalnu šansu kada je sjajni Courtiois odbranio udarac Taylora sa vrha peterca.
Ipak, Vels je stigao do izjednačenja u 30. minuti kada je kapiten Velsa Ashley Williams pogodio glavom nakon ubačaja Ramseya iz kornera. Uslijedio je delirijum igrača i navijača Velsa.
Otočani nisu stali na tome pa su u 43. minuti mogli do preokreta kada je ponovo Williams šutirao glavom nakon ubačaja Ramseya. Ovaj put lopta je otišla preko gola i na odmor se otišlo uz rezultat 1:1. Bilo je to najbolje poluvrijeme ovog Evropskog prvenstva.
Samo četiri minute igre u drugom dijelu bile su dovoljne za novo uzbuđenje. De Bruyne je zaprijetio, ali njegov udarac odlazi pored gola. Potom su dvije odlične šanse imali Hazard i Lukaku. Ipak, rezultat se nije mijenjao.
A onda - Vels. Potpuni preokret napravila je ekipa Chrisa Colemana u 55. minuti kada se Robson-Kanu sjajno snašao u šesnaestercu Belgije, prevario dva igrača i zatresao mrežu Belgije za 2:1.
Kolosalnu šansu za izjednačenje Belgija je imala u 74. minuti. Fellaini je iz kaznenog prostora šutirao loše iako je imao nevjerovatnu šansu za izjednačenje. 
Potvrdu plasmana u polufinale Vels je donio u 85. minuti kada je rezervista Vokes matirao Courtoisa i odnio sve dileme oko putnika u polufinale. Do kraja meča rezultat se nije mijenjao. Ostalo je 3:1 za Vels.
U polufinalu Vels će naredne srijede igrati protiv Portugala, ali neće moći računati na Aarona Ramseya koji je zbog žutog kartona koji je dobio večeras suspendovan za naredni meč.
Vels: Hennessey, Gunter, Williams, Chester, Davies, Taylor, Allen, Ramsey (Collins 90'), Ledley (King 78'), Bale, Robson-Kanu (Vokes 80').
Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens 75'), Witsel, N