Rezime osmine finala Eura

Vrijeme brzo prolazi i već smo se oprostili od 16 reprezentacija Evropskog prvenstva u Francuskoj. Iza nas je osmina finala i na red je došlo podsjećanje na najbolje igrače svakog meča te faze, na zanimljivosti, kao i na trenutni UEFA-in izbor pet najboljih igrača Eura.

Među osam najboljih selekcija Evrope plasirali su se Poljska i Portugal, Vels i Belgija, Njemačka i Italija te Francuska i Island. Najveće iznenađenje osmine finala je ispadanje Engleske koju je rezultatom 2:1 porazio Island, zemlja koja je napravila nevjerovatan pomak u posljednjih šest godina. Naime, Island je kvalifikacije za Euro 2012 okončao na četrvtom mjestu grupe H u kojoj je bilo pet reprezentacija. Island je imao četiri boda nakon osam kola, dok je na ovom Euru u grupi F osvojio pet bodova iz tri kola.
Rezime 3. kola Eura: Najbolji igrači svakog meča i ostale zanimljivosti
Na Euru je do sada postigutno ukupno 88 golova, a odigrana su 44 meča. Dakle, u prosjeku po meču vidimo tačno dva pogotka. U osam utakmica osmine finala postignuto je 19 golova.
Vodeći strijelci Eura su Gareth Bale (Vels), Alvaro Morata (Španija) i Antoine Griezmann (Francuska) koji su postigli po tri pogotka.
Prema UEFA-inom "igračkom barometru" najboljih pet igrača Eura su:
1. Kevin De Bruyne (Belgija)
2. Dimitri Payet (Francuska)
3. Eden Hazard (Belgija)
4. Gareth Bale (Vels)
5. Toni Kroos (Njemačka)
Najbolji igrači svakog meča osmine finala:
Xherdan Shaqiri (POLJSKA - Švicarska 1:1, 4:5 nakon penala)
Gareth Bale (VELS - Sjeverna Irska 1:0)
Renato Sanches (PORTUGAL - Hrvatska 0:0, 1:0 nakon produžetaka)
Antoine Griezmann (FRANCUSKA - Republika Irska 2:1)
Julian Draxler (NJEMAČKA - Slovačka 3:0)
Eden Hazard (BELGIJA - Mađarska 4:0)
Leonardo Bonucci (ITALIJA - Španija 2:0)
Ragnar Sigurdsson (ISLAND - Engleska 2:1)
Zanimljivosti osmine finala:
- Golman Hugo Lloris (Francuska) nije se susreo ni sa jednim udarcem iz igre u njegov okvir gola. Rumunija, Albanija, Švicarska i Republika Irska su sve šuteve u okvir gola u sudarima sa Francuskom uputili nakon prekida.
- Engleska je protiv Islanda oba gola primila u prvih 18 minuta. Posljednji put to joj se desilo u novembru 2007. godine kada je u posljednjem kolu kvalifikacija za Euro poražena od Hrvatske sa 3:2 i time izgubila sve šanse za plasmanom na završnicu.
- Kolbeinn Sigthorsson (Island) je svojim prvim udarcem u okvir protivničkog gola postigao gol Englezima. Za prvi udarac u okvir gola na Euru bile su mu potrebne čak 263 minute.
- Španija je na evropskim prvenstvima posljednji put izgubila sa više od jednog gola razlike na Euru 1988. godine kada je sa 2:0 poražena od Njemačke. Istim rezultatom porazila ih je Italija na ovom Euru.
- Španija je protiv Italije u prvom poluvremenu skupila 210 tačnih pasova što je njen najgori učinak kada se u obzir uzme samo prvo poluvrijeme na utakmicama evropskih prvenstava od finala Eura 2008. godine kada su sa 1:0 savladali Njemačku.
- Kevin De Bruyne (Belgija) je učestvovao u 33 od 100 golova koliko ih je postigla Belgija pod vodstvom Marca Wilmotsa. De Bruyne je postigao 13 golova i dodao 20 asistencija.
- Eden Hazard (Belgija) je upisao tri asistencije na Evropskom prvenstvu. Tačno toliko asistencija je imao u cijeloj protekloj sezoni Premiershipa.
- Mario Gomez (Njemačka) je postigao pet golova za Njemačku na evropskim prvenstvima i po tome je na prvom mjestu svoje zemlje zajedno sa Jurgenom Klinsmannom.
- Jerome Boateng (Njemačka) je protiv Slovačke postigao svoj prvi gol za Njemačku u svom 63. nastupu.
- Francuska je oba gola u preokretu protiv Republike Irske (2:1) postigla za samo 225 sekundi. Strijelac golova je bio Antoine Griezmann.
- Gol Robbiea Bradyja (Republika Irska) iz penala protiv Francuske najbrži je gol iz penala na evropskim prvenstvima i postugnut je nekon samo jedne minute i 58 sekundi igre.
- Pobjeda Francuske protiv Republike Irske (2:1) prva je pobjeda Francuske u nokaut fazi evrooskih prvenstava nakon 2000. godine kada je u finalu nakon produžetaka poražena Italija.
- Portugal se šesti put plasirao u četvrtfinale evropskih prvenstava i po tome je najuspješnija reprezentacija u historiji.
- Portugal je protiv Hrvatske uputio ukupno dva šuta u okvir gola. Prvi šut je stigao u 116. minuti i osmoj skundi, a drugi jednu sekundu kasnije.
- Nani (Portugal) je u meču protiv Hrvatske upisao svoj 100. nastup za Portugal.
- Vels je prva reprezentacija evropskih pvenstava nakon Grčke 2004. godine koja je do pobjede u nokaut fazi stigla sa samo jednim šutem u okvir gola.
- Poljska je pobjedom nad Švicarskom nakon penala stigla do svog prvog plasmana u četvrtfinale evropskih prvenstava.