Ne želi Mourinha, a ni ovaj njega

Ryan Giggs napušta Old Trafford na kojeg je stigao sad već davne 1987. godine…

Sanjali su mnogi navijači Manchester Uniteda kako će doći dan kada će otići Louis Van Gaal. I to se dogodilo sinoć kada je klub napokon službeno potvrdio da raskida ugovor s čovjekom koji im je za vikend donio FA kup, ali i potjerao previše navijača s Old Trafforda svojom dosadnom igrom. Koštalo je to Vragove pet milijuna funti, ali nije da nemaju…
No, ono što navijači Crvenih vragova definitivno nisu htjeli je lančana reakcija i odlazak Van Gaalovog pomoćnika. Ryan Giggs također je na izlaznim vratima Old Trafforda na kojeg je stigao u studenom1987. godine, na svoj 14. rođendan. Zanimljivo, dvije godine ranije Velšanin je stigao u Manchester, ali je to razdoblje proveo u rivalu Cityju.
Popularni 'Giggsy' simbol je Manchester Uniteda Sir Alexa Fergusona, ali 29 godina nakon njegovog dolaska u klub, stiže Jose Mourinho. A već dugo se priča kako se Velšanin protivi takvom potezu uprave. Nakon dvije godine na klupi uz Van Gaala, pa i Moyesa ranije, bio je favorit mnogih navijača da preuzme uzde kluba koji se teško bori vlastitim očekivanjima postofergusonovske ere. Ipak, san mu se, barem ne još, neće ostvariti i zato je razočaran. S 42 godine i toliko iskustva pod vodstvom Fergusona spreman je preuzeti najveću ljubav.
Giggs želio priliku, Mourinho mu nudi 'drugi red klupe'
Giggs je navodno bio i velika želja svlačionice. Mnogi su puhali u to jedro, ali vlasnici ne žele čekati, oni žele trofeje sad i odmah, a tu je Mourinho apsolutni autoritet. Sada putem medija neki savjetuju legendarnom ljevaku da preuzme neki drugi klub, ponuda će sigurno imati.
Jose Mourinho Giggsu ne nudi poziciju pomoćnika. Ostavio bi ga u stručnom stožeru, reda radi. Njegovi suradnici su Rui Faria i Silvino Louro, a Giggs bi u toj ekipi glumio dašak starog Uniteda. I naravno, takvu ceremonijalnu ulogu ne želi prihvatiti. Sada navodno Jose traži drugu legendu, Garyja Nevillea da preuzme to mjesto.
Giggs je zadnja veza starog Uniteda Alexa Fergusona i novog razdoblja koje ima još jedan početak. Moyes, Van Gaal i sad Mourinho koji će dobiti novih 200 milijuna funti da krene graditi ispočetka. Jedini problem je što Mourinho ne stvara carstva, njegove ere traju tek nekoliko godina, a onda se, istina nakon osvojenih trofeja, njegove momčadi u pravilu potroše.
Zato omraženi američki vlasnici Uniteda moraju već planirati novi početak, za otprilike tri godine. Malo je to previše za klub koji se ponosio strpljenjem, stabilnošću i dominaciji. Odlaskom Sir Alexa sve je to nestalo, a s Mourinhom se sigurno neće sve vratiti. Ali s druge strane, tako nešto nije ni moguće vratiti...