Madridski derbi u finalu Lige prvaka

U finalu Lige prvaka 28. maja gledat ćemo derbi gradskih rivala koji će se boriti za titulu najboljeg u Evropi. Real Madrid je u uzvratu polufinala Lige prvaka sa 1:0 slavio protiv Manchester Cityja na stadionu Santiago Bernabeu te s ukupnih 1:0 prošao u finale gdje ga čeka Atletico Madrid.

Trener Real Madrida Zinedine Zidane u ovom meču nije mogao računati na povrijeđene Benzemu i Casemira pa su njihova mjesta zauzeli Jese i Isco. Za Real je bilo najvažnije to što se vratio Ronaldo koji je u ovoj sezoni Lige prvaka postigao 16 golova, dok je postava Cityja koju je na teren poslao Manuel Pellegrini ukupno postigla osam pogodaka. A u toj postavi našao se povratnik nakon povrede Yaya Toure, ali nije bilo povrijeđenog Davida Silve.
Uvodne minute nisu donijele šanse, ali jesu brige za Manchester City. U 10. minuti zbog povrede teren je morao napustiti kapiten gostiju Vincent Kompany, a zamijenio ga je Mangala. Tri minute kasnije prvi upečatljiv udarac - Carvajal je centrirao, Ronaldo šutirao glavom, ali bio je neprecizan.
Na novu šansu Real nije čekao dugo. Ponovo je opasnost po goste došla s desne strane kada je Carvajal u 20. minuti uposlio Balea u šesnaestercu, a Velšanin je iskosa šutirao i matirao Harta pogodivši za 1:0 uz pomoć Fernanda koji je promijenio putanju lopte.
U 23. minuti prijetio je Ronaldo, ali bez velike opasnosti za City koji je prvo ozbiljniju priliku imao u 25. minuti kada je Navas oštro centrirao, a Navas uhvatio loptu i spriječio goste da zaprijete udarcem.
Navas je odigrao ključnu ulogu u napadu Cityja i deset minuta kasnije kada je rezantno centrirao tražeći Aguera, ali je Carvajal na vrijeme reagovao. Potom je u 36. minuti poništen gol Realu pošto je Pepe bio u ofsajdu.
Naredna šansa za Real stigla je u 43. minuti kada je Bale sa nekih 25 metara šutirao u dobro postavljenog Harta. Samo minutu kasnije na drugoj strani gosti su imali najbolju šansu u prvom poluvremenu. Akciju su odigrali De Bruyne i Fernandinho koji je sa ivice šesnaesterca pogodio stativu što je bila posljednja šansa u prvom poluvremenu.
Real je pokazao bolju igru u prvom dijelu, dok City ostao dužan. I umjesto da Englezi pokažu oštrinu na startu drugog dijela, vidjeli smo neumoljive napade Galacticosa koji su prijetili preko Ronalda i Balea tokom prvih 15 minuta dugog poluvremena. U tim momentima isticao se Hart.
Najbolju šansu u drugom dijelu uz koju bi mnogo mirnije ušao u završnicu Real je imao u 64. minuti kada je Bale nakon centašuta iz kornera pogodio prečku.
Nakon te šanse nekako su splasnula uzbuđenja pred golovima sve do 89. minute kada je udarcem sa nešto više od 20 metara Aguero uznemirio navijače Madriđana na tribinama. City je u finišu pokušao doći do gola koji bi ga odveo u finale, ali mreža Reala je mirovala.
Real je prošao dalje s ukupnih 1:0, a u finalu će igrati protiv Atletico Madrida koji čeka osvetu za finale iz 2014. godine kada je Real slavio sa 4:1 nakon produžetaka i osvojio desetu titulu prvaka Evrope.