Nakon ulaska Kosova u UEFA

Ulazak Kosova u članstvo Evropske fudbalske federacije (UEFA) otvara mnoga pitanja – recimo ona koja se tiču fudbalera sa dvojnim državljanstvom. Time je posebno pogođena Švicarska.

"Fudbaleri Kosova na svom grbu imaju dvije zvjezdice više nego što ih na svom dresu imaju svjetski prvaci Nijemci. Šest zvjezdica na plavoj pozadini – ne za titule, već kao analogija sa zastavom male republike u jugozapadnom ćošku Srbije", piše berlinski Welt, prenosi "Deutsche welle".

"Fudbalske zasluge Kosova još su male. FIFA im je tek od 2014. dozvolila prijateljske utakmice. Na premijeri je bilo 0: 0 protiv Haitija. A 2:0 protiv Ekvatorijalne Gvineje zabilježeno je kao najveća pobjeda. Međutim, uskoro bi mogle da uslijede prave takmičarske utakmice".

"Čekanje se isplatilo. Cijela zemlja se raduje", kaže Albert Bunjaku, za švajcarski Blick, a prenosi "Velt". Bivši igrač Nirnberga više ne igra za Švicarsku, već za zemlju svojih predaka. Ako i FIFA primi Kosovo u svoje članstvo, onda bi ta zemlja mogla da se uključi u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Bunjaku se nada da će i drugi fudbaleri slijediti njegov primjer, kao recimo njegovi zemljaci Granit Xhaka ili Xherdan Shaqiri."

Komentarišući ulazak Kosova u UEFA, Erol Sallihu, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova, govori o historijskom trenutku. Neprestano se, kaže 'kucalo na vrata UEFA'. Nade su porasle 2013. kada je primljen Gibraltar. Više nisu važili argumenti da Kosovo nema potrebnu fudbalsku infrastrukturu, odnosno adekvatan stadion.

Međutim, Švicarska i skandinavske zemlje su bile i ostale sumnjičave. Insistira se na tome da se fudbalerima ubuduće onemogući prelazak iz zemlje u zemlju, a la Bunjaku. I u Njemačkoj ima fudbalera sa Kosova. Fanol Perdedaj se, poslije juniorske reprezentacije Njemačke, odlučio za sportsku budućnost na Kosovu i njegov A-tim", piše Velt.
 
Pravni aspekti novonastale situacije

Neue Zürcher Zeitung iz Ciriha: "Kosovo je ušlo u krug evropskog fudbala, što je preduslov za uključivanje u FIFA. Prije glasanja, riječ je uzeo i Aleks Mischer, generalni sekretar Fudbalskog saveza Švicarske (SFV). On je rekao da se ojseća neprijatno, jer je 'paket veoma veliki – politički i sportski'. Problemi nastaju 'jer znamo premalo o mogućnostima putovanja i statusu nacionalnog tima'. Kao predstavnik SFV Mischer je direktno pogođen, jer se to odnosi na švicarske igrače kao što su Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka i Valon Behrami.

Pravna nesigurnost je ostala. Da li kosovski fudbaleri koji su igrali za neki A-tim, mogu da promjene zemlju, predmet je jasnog pitanja upućenog FIFA. Pravni direktor UEFA Alasdair Bel kaže: 'Sada želimo jasan odgovor'.“

Süddeutsche Zeitung iz Minhena takođe ukazuje na pravne aspekte novonastale situacije: "Pravila kažu da zemlja mora da bude priznata od strane Ujedinjenih nacija da bi mogla da bude član UEFA. Međutim, pravnik UEFA morao je da pojasni da UN uopšte ne mogu da priznaju neku zemlju. Nije isključeno da će se slučaj naći pred Sudom za sportsku arbitražu“, konstatuje Süddeutsche Zeitung.

Pitanja koja muče Švicarce

Šta ta odluka znači za švicarsku fudbalsku reprezentaciju u kojoj igraju Shaqiri, Xhaka, Behrami i Tarashaj, pita list Nordwestschweiz.

"Oni bi mogli da odluče da igraju za Kosovo, ukoliko im to sljedeće nedjelje dozvoli FIFA." List je s tim u vezi dao odgovore na nekoliko pitanja:

Da li članice UEFA automatski mogu da učestvuju na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?

Ne. To se vidi na primjeru Gibraltara. Ta zemlja je mogla da učestvuje na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali pošto nije član FIFA, nije mogla da bude u žrijebu za Svjetsko prvenstvo 2018. Međutim, Sportski arbitražni sud u Lozani odlučio je da FIFA mora da primi Gibraltar.

Da li će Kosovo ići istim putem kao Gibraltar?

Mnogo toka ukazuje da će to biti tako, ali čini se po ubrzanom postupku. Gibraltar i Kosovo bi već sljedeće nedjelje na kongresu FIFA u Meksiku mogle da postanu punopravne članice. Tada će biti odlučeno i da li će one naknadno, već od septembra, moći da učestvuju u kvalifikacijama za Prvenstvo 2018. u Rusiji.

Da li fudbaleri sa dvojnim državljanstvom mogu da odluče za koju reprezentaciju žele da igraju?

U principu da. Fudbaler koji po statutu FIFA ima pravo da igra za više reprezentacija mora da ispuni bar jedan od uslova: rođena majka ili rođeni otac, baba ili deda fudbalera su rođeni na teritoriji zemlje za koju on hoće da igra – ili je igrač bar dvije godine neprekidno živio na teritoriji te zemlje.

Da li fudbaler sa dvojnim državljanstvom može sam da odluči kada želi da promjeni reprezentaciju?

Ne. On može da zatraži prelazak samo ako u A-reprezentaciji nije igrao na zvaničnim takmičenjima.

Da li to znači da Shaqiri, Xhaka i ostali nikada neće moći da igraju za reprezentaciju Kosova?

Ne, to ne mora da znači. Još uvijek to nije jasno. Naravno da je bilo igrača koji su poslije raspada Sovjetskog Saveza igrali za Rusiju. Međutim, Kosovo se nije odvojilo od Švicarske nego od Srbije. Zato se to ne može porediti, piše Nordwestschweiz.