U prvoligašu KF Hajvaliju

Ovog proljeća počeo je igrati za KF Hajvalia, u klubu u kojem igraju tri stranca, dva iz Brazila i jedan iz Konga.

Dvadesetšestogodišnji Saša Ničić iz Čaglavice, kraj Prištine, jedini je srpski nogometaš koji igra u Superligi Kosova, piše agencija Anadolija.
Ničić je ovog proljeća počeo igrati za KF Hajvaliju iz istoimenog mjesta u općini Priština.
U klubu trenutno igraju i tri stranca, dva igrača iz Brazila i jedan iz Konga.
Iako klub postoji gotovo 70 godina, tek u posljednjih pet godina takmiči se u najboljoj kosovskoj ligi, a ove godine se bori i za titulu.
Na terenu nema politike
Hajvalia je trenutno na drugoj poziciji u Super ligi.
Za mladog i talentiranog Ničića, koji u Srbiji nije uspio doći do najjačih klubova, kosovski klub je bila dobra prilika i kada je dobio ponudu nije se dvoumio nijednog trenutka.
"Igrao sam u Napretku iz Kruševca osam godina. Posle sam bio po raznim pozajmicama. Bio sam i u Kosovskoj Mitrovici, igrao sam u Partizanu nekih godinu dana, pa se opet vratio za Kruševac i od pre dve godine sam ovde, na Kosovu... Bio sam u klubu Gračanica do pre par meseci i onda mi se ukazala prilika da dođem ovde, u fudbalski klub Hajvalia, i sada sam tu", kaže za Anadoliju.
Ovaj nogometaš ističe kako je atmosfera u klubu izuzetna te da na terenu nema politike.
"Nema nikakve politike, ja sam uvek odvajao politiku od sporta. To što sam trenutno jedini Srbin koji igra na Kosovu, mislim da je to jedan plus i da i ostali koji su u nekoj dilemi, nebitno koji je sport, mogu da dođu u kosovske klubove", poručuje on.

Sportisti su najbolji ambasadori

Ničić navodi kako ni on, ni njegova porodica nisu imali problema ni pritisaka od svojih sunarodnjaka.
Napominje kako jezička barijera ne predstavlja problem, jer većina albanskih kolega govori srpski jezik, a on lično se nada kako će uskoro s njima moći komunicirati i na albanskom jeziku.
I kapiten Hajvalije Gzim Gashi potvrđuje da je atmosfera u klubu dobra.
"Atmosfera je jako dobra. Iako je Saša srpske nacionalnosti, imamo i Brazilce i jednog Afrikanca, atmosfera je jako dobra. Mi smo grupa dobrih igrača... Politike nema nikako, politika neka bude tamo gdje joj je mjesto, u Skupštini. Mi smo sportisti, a sportisti su najbolji ambasadori jedne zemlje i dobro nam ide", govori Gashi.
Kapiten ističe kako navijači nisu imali primjedbi što je doveden igrač Srbin i čak ga zbog toga još više poštuju.
Na pitanje da li bi on sa svojim klubom igrao u Srbiji, Gashi odgovora:

Pobjeđuje ko je bolji

"Zašto da ne. Prošle godine je reprezentacija Srbije igrala protiv reprezentacije Albanije u Elbasan areni i nije bilo incidenata, iako je Srbija pobijedila sa 2:0. To je sport, ko je bolji - pobjeđuje."
Za Ismeta Munishija, trenera KF Hajvalia, svi igrači su samo sportisti i nije bitno koje su nacionalnosti.
"Naravno, poznato je šta se dogodilo, da se ne ponavljamo. Ali, sport je interesantan, jer ujedinjuje ljude. Nadam se da neće biti smetnji srpskim igračima ovdje, ili albanskim da igraju negdje u Srbiji, zato što sport treba prevazići loše stvari koje su se dogodile", kaže Munishi.
"Ja imam puno iskustva. Iz moje karijere, dok sam igrao kao nogometaš, imam drugove s kojima održavam kontakte, a koji su Srbi i s kojima sam zajedno igrao. Mi smo znali prevazići i najlošije situacije i prepreke koje su postojale, jer još jednom kažem: sport je sport i nema veze s politikom i drugim stvarima."