Moguće učešće u kvalifikacijama za SP u Rusiji

Evropska fudbalska unija (UEFA), prema pisanjima Politike, planira da promjeni statut kako bi u članstvo primila Fudbalski savez Kosova.

Prema pisanju ovog srbijanskog dnevnog lista, UEFA bi na Kongresu u Budimpešti promjenila novi statut i dozvolila članstvo Kosovu.
Statut UEFA trenutno predviđa da član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u prijedlogu novog zamjeniće se formulacijom "većina međunarodne zajednice u Evropi", saznaje Politka.
"Članstvo u UEFA moguće je nacionalnim fudbalskim asocijacijama koje se nalaze na prostoru Evrope, u zemlji čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije i koja je odgovorna za organizaciju i implementaciju za sve što ima veze sa fudbalom na teritoriji sopstvene države", stoji u Članu 3 statuta za 2016. godinu koji je objavljen 1. marta. 
Međutim, Kongres u Mađarskoj 3. maja možda bude prekretnica jer je na dnevnom redu i predlaganje amandmana na statut UEFA. 
Kosovo je priznalo većina evropskih zemalja, pa se na taj način otvara mogućnnost da postane 55. član UEFA. Da bi do toga došlo, potrebno je 36 glasova i u ovom trenutku ne djeluje nerealno jer 38 evropskih država priznaje nezavisnost Kosova. 
Po tim navodima, čak postoji mogućnost da reprezentacija zaigra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom. 
S druge strane, čelnici Fudbalskog saveza Srbije vode "borbu" da se ovakav postupak blokira, lobiranjem u UEFA. Dnevni list saznaje da je FSS-u neophodno još dva glasa da u tome i uspije, i da su čelnici prije tri dana boravili u Nionu i pokušali da dobiju podršku od predsjednika UEFA Teodora Teodorakisa. 
Kosovo svim silama pokušava da uđe u međunarodne fudbalske organizacije. Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da je kosovski savez podnio prijavu 15. marta ove godine kada je usljedio odgovor da prije toga mora da bude primljen u UEFA, poslije čega bi uslijedio završni izvještaj koji UEFA podnosi u FIFA. 
Kosovo je do sada odigralo četiri prijateljske utakmice, otkad je dobilo ograničenu dozvolu FIFA, na premijeri je remizirao sa Haitijem (0:0), potom je poraženo od Turske (6:1) i Senegala (3:1), a prvu pobejdu ostvarilo je nad Omanom (1:0), u posljednjem duelu u septembru prošle godine. 
Takođe, prie nešto više od 12 mjeseci reprezentacija Kosova je gostovala Verderu u Bremenu i poražena je rezultatom 2:0.