Sumnjiva utakmica

Samo nekoliko dana nakon što je Dinamo po peti puta osigurao plasman u Ligu prvaka preko albanskog prvaka Skenderbeua, UEFA je pokrenula istragu oko uzvratne utakmice, piše španski El País.

Federbet, savez najuticajnijih evropskih kladionica, primijetio je neuobičajeno nizak koeficijent da će Albanci primiti četvrti gol samo dvije minute prije nego što ga je Soudani i zabio.
 
Prema Federbetu, koeficijent bi trebao biti oko 2,50, a u tom trenutku iznosio je malih 1,20. Na toj uplati kladioničari su zaradili između pet i 10 miliona eura što je zaista puno. Naravno, oblak sumnje nadvio se nad sraz u Maksimiru.

Skenderbeu i ranije sumnjiv

Albanski sastav ima prošlost, što ovom slučaju i sumnji daje na jačini. Albanci su pod lupom zbog ranijih nepravilnosti u kladioničarskim uplatama. Naime, u uzvratu drugog pretkola protiv Crusadersa iz Sjeverne Irske, Albanci su u 70. minuti vodili 2:1, a koeficijent da će do kraja utakmice primiti gol iznosio je nelogičnih 1,90 umjesto logičnih i očekivanih 5.

I onda je sve počelo ići na ruku kladioničarima. Crusaders je u nadoknadi preokrenuo na 3:2, što je ukupno kladioničarima donijelo dobit između jednog i tri miliona eura.

Federbet radi za UEFA-u

Skenderbeg, koji je nakon poraza od Dinama po prvi put u historiji ušao u skupine nekog evropskog takmičenja,  Europske lige, tako će se vrlo vjerojatno naći na optuženičkoj klupi UEFA-e koja je službeno saopštila da neće komentirati tok istrage.

Federbet radi za špansku ligu i UEFA-i daje upozorenja oko neuobičajenih promjena koeficijenata. Zahvaljujući njemu, ovog proljeća više desetaka osoba u Italiji uhapšeno je zbog namještanja utakmica u Serie B.