Meč najvišeg rizika

Oštra ograničenja koja albanski fudbalski savez planira za "meč najvišeg rizika" 4. oktobra u Elbasanu, mogle bi značiti da na stadionu, osim navijača Srbije, neće biti ni pristalica albanskog tima iz Makedonije i sa Kosova. UEFA je ranije prepotručila Albancima da se uzdrže od prodaje karata navijačima koji dolaze izvan Albanije.

Na sastanku premijera Edija Rame sa šefovima bezbjednosnih službi dogovorena je procedura kupovina karata koja predviđa da će na meč moći da uđu samo osobe koje uz kartu pokažu lične isprave države Albanije.

Fudbalski savez Albanije prihvatio je preporuku Evropske kuće fudbala (UEFA) i donio odluku da se karte za meč protiv Srbije ne prodaju navijačima koji dolaze izvan Albanije.

To praktično znači da, osim navijača reprezentacije Srbije, na stadion u Elbasanu neće moći da uđu prije svega oni sa teritorije Kosova, kao i Albancima iz Makedonije.

Prethodno će biti obavljene rigorozne provere, koje podrazumijevaju i da svakog navijača koji eventualno dolazi van Albanije, provjeri lokalna policija.

Utakmica između reprezentacija Albanije i Srbije biće odigrana na "Elbasan areni" 8. oktobra. Za mnoge ovo je utakmica historijskog značaja koju bi, prema najavama, trebao uživo a gleda i premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa albanskim kolegom Edi Ramom. Premijer Rama je naredio nadležnim organima za organizaciju ove utakmice da sve mora proteći po najvišim standardima, a u tu svrhu uložen je veliki novac, prema najavama više od 12 miliona eura.

Ranije ovog meseca Sportski arbitražni sud (CAS) u Lozani doneo je odluku da se utakmica Srbija - Albanija, koja je igrana u oktobru prošle godine u Beogradu i prekinuta u 41. minutu, registruje u korist Albanije (0:3).