Liga prvaka

U Torinu će večeras biti odigran prvi susret polufinala Lige prvaka u kojem će Juventus biti domaćin Real Madridu.

Posljednji put su Juventus i Real Madrid snage odmjerili prošle sezone u grupnoj fazi lige prvaka kada je Real u Madridu pobijedio rezultatom 2:1, dok je u Torinu bilo 2:2. U prvoj utakmici je dva gola postigao Cristiano Ronaldo, a strijelac za Juventus je bio Fernando Llorente. Početkom drugog poluvremena Giorgio Chiellini je dobio crveni karton. Kada je riječ o utakmici u Torinu, Arturo Vidal je golom iz penala doveo Juventus u vodstvo, potom su za preokret Reala pogodili Cristiano Ronaldo i Gareth Bale, dok je bod Bianconerima donio Fernando Llorente. 
Do sada su se Juventus i Real Madrid sreli 16 puta.
Juventus ne zna za poraz u posljednjih 12 utakmica u Ligi Prvaka, a ove sezone je ekipa koju predvodi Massimilian Allegri dobila četiri od pet utakmica u Torinu. Bianconeri su izgubili samo jednu od 17 evropskih utakmica na obnovljenom Juventusovom stadionu uz 10 pobjeda i šest remija.
Talijanski šampioni su sedam puta igrali u finalu, a osvojili su dvije titule. Ovo je njihov jedanaesti nastup u polufinalu, prošli su sedam, a ispali tri puta. U sezoni 2002/2003. Juventus je igrao u polufinalu protiv Real Madrida koji je eliminisao, ali je u finalu odigrao neriješeno 0:0 s Milanom te izgubio nakon penala rezultatom 2:3.
Poraz 1962. godine od Reala bio je jedan od dva poraza od španskih klubova na domaćem terenu. Drugi poraz je Juventusu u Torinu nanio Deportivo la Coruna u sezoni 2003/2004. u drugoj utakmici osmine finala.
Juventus ima problema s povrijeđenim Caceresom i Pogbom.
Real Madrid nije primio gol čak 444 minute ove sezone na gostujućim terenima. Posljednji je mrežu Kraljeva pogodio Ludogorets u grupnoj fazi. Madriđani su dobili osam od posljednjih 11 gostujućih utakmica, imaju dva remija, a ove sezone su dobili sve tri gostujuće utakmice u grupnoj fazi. Jedini poraz su upisali prošle sezone u četvrtfinalu kad su poraženi od Borussije u Dortmundu rezultatom 2:0.
Međutim, Real nije pobijedio u posljednjih sedam posjeta Italiji. Posljednji trijumf se dogodio u grupnoj fazi u sezoni 2003/2004. rezultatom 3:0 kod Rome. Posljednje tri utakmice su Kraljevi remizirali u Italiji, a ukupni omjer s talijanskim klubovima u Italiji im je četiri pobjede, osam remija i 17 poraza.
Remi 0:0 sa Atleticom u četvrtfinalu je bio tek drugi put u 29 gostujućih utakmica Lige prvaka u kojoj Real nije postigao gol. Prije toga se to dogodilo u sezoni 2009/2010. u kojoj je Lyon pobijedio 1:0. Real je pretrpio samo pet poraza u 29 posljednjih evropskih utakmica.
Prošlosezonska pobjeda protiv Bayerna je prekinula niz od tri uzastopna poraza u polufinalima Lige prvaka, nakon čega je osvojena titula evropskog prvaka u finalnoj utakmici protiv Atletica.
Omjer reala u polufinalima je 13 pobjeda i 12 poraza.
Trener Real Madrida Carlo Ancelotti može postati prvi trener koji je osvojio četiri trofeja Lige prvaka.
Marcelo se vratio nakon suspenzije, ali u ekipi nema Luke Modrića zbog istegnuća medijalnog kolateralnog ligamenta desnog koljena. Gareth Bale se vratio nakon problema s listom.
Utakmica Juventus - Real Madrid počinje u 20:45 sati.