Najbolji golgeter

U poplavi često potpuno irelevantnih rekorda koje iz utakmicu u utakmicu ruše dva najbolja igrača današnjice, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, jedna se statistička rubrika čini vrijednom pažnje...

Nakon gola koji je Lionel Messi postigao u Granadi prošlog vikenda, engleski mediji objavili su kako je Argentinac ušao u top deset strijelaca pet najvećih europskih liga prestignuvši Klausa Fischera koji je zabio ukupno 268 golova u Bundesligi. Messi je prema njihovoj statistici postigao 269. gol u Primeri, međutim, Barcelonina službena statistika kaže kako je mu je to zapravo bio 270. pogodak.
Kako god, Messi se probio u top deset na ljestvici koju predvode slavni engleski napadač, zato je Englezima, među ostalim, ova priča iznimno zanimljiva, Jimmy Greaves sa 366 golova, a slijedi ga njemački bombarder Gerd Mueller s golom manje. Cristiano Ronaldo je na toj ljestvici šesti sa 291 golom koje je postigao u dresu Manchester Uniteda i Real Madrida. Kako je Messiju tek 27., a Ronaldu 30., može se pretpostaviti da će do kraja karijere obojica prestići Greavesa, ako ne bude nepredviđenih događaja, nekih težih ozljeda ili samovoljnog odlaska u mirovinu. Iako će obojica morati još dosta „orati“ da izbiju na čelo kolone, delikatnije je pitanje hoće li u narednim godinama zadržati barem približan prosjek realizacije kao u posljednjih nekoliko sezona?
Ronaldov ukupni prosjek je zaokruženo 0.76, a Messijev gotovo 0.9 golova po utakmici. Gledajući samo vrijeme otkada igra za Real Madrid, Ronaldo ima značajno bolji prosjek, 1.11, ali u ovoj statističkoj rubrici zbrajaju se golovi kroz cijelu igračevu karijeru u klubovima „lige petice“, što je poprilično relevantna statistika. 
Greaves je na prosjeku 0.69, a čuveni „Der Bomber“ 0.855. Mueller je sve svoje golove postigao igrajući za Bayern, u 14 sezona. Teško je prognozirati koliko će Ronaldo i Messi još dugo igrati u ovoj formi i hoće li na kraju karijere imati bolji prosjek od Muellera?
U svakom slučaju za očekivati je da će Ronaldo u narednim sezonama postizati manje golova. Portugalac je ipak tri godine stariji od Messija. Zanimljivo je da su u top deset najboljih strijelaca „liga petice“ čak petorica Engleza, ali samo dvojica su igrala nakon Drugog svjetskog rata. Greaves od 1957. do 1971. (Chelsea, Milan, Tottenham i West Ham) te najmlađi među njima, Alan Shearer, koji je u razdobolju od 1988. do 2006. postigao 283 gola za Southampton, Blackburn i Newcastle.
Dok se o Sheareru manje više sve zna, za Greavesa mlađi ljubitelji nogometa uglavnom nisu ni čuli. Prošle godine se probio na naslovnice engleskih medija kada je za 44.000 funti prodao zlatnu medalju osvajača Svjetskog prvenstva 1966. Zaboravljeni je heroj Mundijala 1966., turnira na kojem je Engleska osvojila svoj jedini veliki naslov. Greavesu se dogodio neviđeni peh. Nije igrao u finalu jer se teže ozlijedio na trećoj utakmici turnira, a prema ondašnjim pravilima medalju su dobivali samo igrači koji su nastupili u finalu. Kako to u nogometu obično biva, dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane.
Geoff Hurst ušao je umjesto Greavesa i na kraju postao heroj nacije postigavši u finalu protiv Njemačke „hat-trick“. Nepravda je ispravljena 2009., navijači engleske reprezentacije pokrenuli su kampanju da se Greavesu uruči medalja pa makar i sa zakašnjenjem od 43 godine. Nije ju dugo zadržao kod sebe, primoran egzistencijalnim problemima prodao ju je pet godina kasnije. Nakon dugogodišnje borbe s alkoholizmom, odao se alkoholu nakon što mu ju preminuo sin u četvrtom mjesecu života, upao je u financijske probleme i na kraju bankrotirao.
Greaves je imao odlična prosjek i u dresu engleske reprezentacije, četvrti je strijelac „gordog albiona“ svih vremena, zabio je 44 gola u 57 utakmica. Dugo godina radio je kao televizijski stručni komentator, a jedno je vrijeme vozio čak i reli utrke. Bavio se i privatnim poduzetništvom, godinama je uspješno vodio turističku agenciju, no taj mu je posao na kraju propao. Kako god, prema recenzijama svojih suvremenika, bio je i ostao jedan od najvećih engleskih nogometaša ikad.
Objava podatka da je jedan Englez prvi na nekoj relevantnoj statističkoj listi, svaki put na „Otoku“ privuče popriličnu pažnju. Kada se spomene Greavesovo ime, svaki Englez, bez obzira za koga navijao, ustane sa stolice. Sukus komentara je da Engleska danas nema ni blizu igrača takve kvalitete, a veliko je pitanje kada će ga ponovno imati. Svi se pitaju kako to da Engleska već godinama ne može proizvesti igrača svjetske pa čak ni europske klase? Gdje su nestali „veliki Englezi“ i tko je najveći krivac što Engleska danas ima reprezentaciju koja je daleko od svjetskog vrha? Tema za raspravu kojom će se pozabaviti u nekom narednom članku.
Top 10 golgetera 'liga petice'
1. Jimmy Greaves, Engleska, 1957-1971, 366 golova
2. Gerd Muller, Njemačka, 1965-1979, 365
3. Steve Bloomer, Engleska, 1892-1914, 317
4. Dixie Dean, Engleska, 1924-1938, 310
5. Delio Onnis, Argentina/Italija,1971-1986, 299
6. Cristiano Ronaldo, Portugal, 2003-?, 291
7. Gordon Hodgson, Engleska/Južna Afrika, 1926-1939, 287
8. Alan Shearer, Engleska, 1988-2006, 283  
9. Silvio Piola, Italija, 1930-1954, 274  
10. Lionel Messi, Argentina, 2004-?, 270