Vijek od čuvenog meča

Prema podacima iz sačuvanih dnevnika vojnika iz tog vremena, utakmica je odigrana u okolini gradića Frelingien na sjeveru Francuske

Na dan, 25. decembra 1914. godine, na katolički Božić tokom Prvog svjetskog rata na zapadnom frontu odigralo se nezvanično primirje, kada su britanski i njemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na ničijoj zemlji.

Prema podacima iz sačuvanih dnevnika vojnika iz tog vremena, utakmica je odigrana u okolini gradića Frelingien na sjeveru Francuske.

U rovovima su bili Nijemci iz okoline Lajpciga i Englezi iz okruga Varikšir. Na osnovu zapisa iz dnevnika kapetana britanskog Kraljevskog bataljona Roberta Hamiltona, sve je krenulo na Badnje veče tako što su Nijemci od paketa koji su dobili od rodbine napravili ukrase i okitili improvizovane jelke, a onda su počeli da pjevaju Božićne pjesme. Britancima nije dugo trebalo da se priključe primirju. Onda je počela komunikacija između vojnika sa obje strane na tzv. neutralnoj zoni.

Prekid vatre označio je i početak druženja.

"I tako smo svi bili van rovova u neutralnoj zoni", naveo je njemački poručnik Johanes Nieman.

Historija kaže da je na Božić odigrana utakmica. Od vojničkih kapa napravljeni su "golovi" a Nijemce nije trebalo dva puta zvati. Izašli su sa svojim "timom" i ubrzo je odigrana jedna od najneobičnijih utakmica.

"Cijelom dužinom naših linija... Škoti i Huni su se spontano bratimili", pisao je 25. decembra 1914. svojoj majci poručnik Edvard Hjuls.

"Da sam to vidio u bioskopu, zakleo bih se da je namještaljka", dodao je on u svom pismu.

Bio je to dan kada su se, nakon četvoromjesečnog međusobnog ubijanja, zaraćeni vojnici sreli, zajedno pjevali božićne pjesme, razmijenili poklone i odigrali fudbalsku utakmicu na ničijoj zemlji.

Svjedočenja govore da je utakmica odigrana na jednom polju, koje je bilo pošteđeno granatiranja.

"Nije baš idealno za igru, jer je sve bilo smrznuto, ali smo ih dobili 3:2", ustvrdio je jedan od njemačkih vojnika.

Međutim, i danas traju rasprave koji je rezultat bio i koliko je utakmica tog 24. decembra 1914. odigrano.

"Bio je ovo srećan i neobičan Božić. Ali poslije ponoći morao sam da udvostručim broj stražara", napisao je u svom dnevniku Hamilton.