Borba protiv dopinga

Snažno je zazvučala nedavna izjava francuskog stratega Arsenea Wengera, inače trenera londonskog Arsenala, koji je odgovorne ljude pozvao na žešću borbu protiv dopinga u nogometu.

Wenger je predložio da nogomet po uzoru na neke druge sportove kao obavezno uvede biološke pasoše nogometaša, čime bi se daleko lakše moglo pratiti i predvidjeti pojavljuje li se uzimanje nedopuštenih sredstava kod pojedinih nogometaša.
Na Wengera se nadovezao John Fahey, šef Svjetske antidopinške agencije (WADA), a upravo je Fahey predvodio delegaciju WADA-e koja se ove sedmice sastala s čelnicima FIFA-e (Međunarodna nogometna organizacija). Jedina tema sastanka je bio doping u nogometu.
Iz FIFA-e su se složili da bi uvođenje bioloških pasoša bio definitivno korak naprijed u borbi protiv ove pošasti, pa je načelno dogovoreno da će od Kupa konfederacija u Brazilu ove godine pod obaveznim biti biološki pasoš kod svakog nogometaša, a taj bi se trend trebao zadržati i na samom Svjetskom prvenstvu u Brazilu iduće godine.