Detalj sa meča Leverkusen - Benfica

Nogometaši Chelseaja, prošle sezone prvaci Evrope, ovoga puta jure prema trofeju u Evropskoj ligi, a londonska je ekipa uspješno obavila prvu utakmicu šesnaestine finala. Veliko iznenađenje napravila je ekipa Viktorije Plzen koja je kao gost protiv Napolija slavila 0:3, a dobar rezultat ostvarila je i Benfica koja je slavila na gostovanju u Leverkusenu 0:1.

U Pragu je Chelsea pobijedio 1-0 pogotkom Brazilca Oscara u 82. minuti. Nakon dodavanja Hazarda mladi se Brazilac doslovno prošetao pokraj polovice domaće odbrane i sa deset metara, lijevom nogom, plasirao loptu za jedini gol na utakmici.
Iako je postignut samo jedan pogodak, bila je to utakmica s pregršt šansi na obje strane. Spartini su igrači pogotovo u prvom dijelu promašivali i nemoguće (dvije situacije jedan na jedan sa Čechom), ali je i Chelsea imao dosta prilika, najviše u posljednjoj fazi utakmice.
Dinamo je propustio u Kijevu doći do prednosti prije uzvrata protiv Bordeauxa. Završila je kijevska utakmica s 1-1, a Dinamo je cijelo drugo poluvrijeme napadao, pa tako i propustio penal u 76. minuti. U šesnaestercu Bordeauxa je srušen Gusev, a isti je igrač torpedirao loptu s bijele tačke ravno u prečku.
Poveo je, inače, Dinamo pogotkom Harune u 20. minuti, ali je samo tri minute kasnije izjednačio Poljak Obraniak.
Valja istaći iznenađujuću pobjedu Viktorije Plzen na gostovanju kod Napolija. Česi su potpuno razbili talijanski sastav te na kraju slavili pobjedu 0:3. Strijelci su bili Darida, Rajtoral i Tecl. Istaknimo i da je Benfica slavila minimalnu pobjedu protiv Bayera u Leverkusenu. Jedini strijelac na toj utakmici bio je Cardozo. 
Evropska liga, šesnaestina finala (prve utakmice):
Anži Mahačkala - Hannover 3:1 
Zenit St. Peterburga - Liverpool 2:0 
Ajax Amsterdam - Steaua Bukurešt 2:0 
BATE Borisov - Fenerbahče 0:0 
Bayer Leverkusen - Benfica 0:1 
Dinamo Kijev - Bordeaux 1:1 
Levante - Olympiakos 3:0 
Napoli - Viktoria Plzen 0:3 
Sparta Prag - Chelsea 0:1
Od 21.05 igraju: 
Atletico Madrid - Rubin Kazan 
Basel - Dnipro D'petrovsk 
Inter - Cluj 
Borussia Mönchengladbach - Lazio
Newcastle - Metalist Kharkiv 
Stuttgart - Racing Genk 
Tottenham - Lyon. 
Uzvrani susreti na rasporedu su 21. februara.