Prvi put u historiji sa ovim uspjehom

Fudbalski klub Real Madrid je postao prvi sportski klub u historiji koji je u jednoj godini zaradio više od 500 miliona eura.

U 16. izdanju magazina Football Money League, koji objavljuje firma za poslovno savjetovanje Deloitte, Real Madrid se po zaradi za prošlu godinu nalazi ispred rivala Barcelone.
Na trećem mjestu liste se već duže vrijeme i dalje nalazi Manchester United, na četvrtom minhenski Bayern, na petom Chelsea, a na šestom mjestu je Arsenal. Sedmo mjesto je na listi zauzeo Manchester City, nakon pomaka od pet mjesta. AC Milan je pao za jednu poziciju i zauzima osmo mjesto, Liverpool je ostao na devetom mjestu, a Juventus se popeo za tri mjesta i zauzeo desetu poziciju.
Zarada Real Madrida se povećala za sedam posto u prošloj sezoni i na kraju je iznosila 512,6 miliona eura. Zahvaljujući tome, ovaj klub već osmu godinu zaredom zauzima prvo mjesto na ovoj listi, čime je izjdnačio rekord Manchester Uniteda, koji se na prvom mjestu liste nalazio od 1997. do 2004. godine, prenosi AFP.
"Prelaskom 500 miliona eura zarade u jednoj sezoni Real Madrid je postigao nevjerovatan uspjeh", kazao je Dan Jones iz sportskog poslovnog odjela Deloittea.
Ukupna zarada 20 prvih klubova sa liste je porasla za deset posto u odnosu na godinu prije i iznosi 4,8 milijardi eura.