IFFHS

Veznjak Barcelone i španske reprezentacije Andres Iniesta najbolji je playmaker svijeta prema izboru Instituta za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS) iz Kölna.

U anketi IFFHS-a su sudjelovali odabrani novinari i fudbalski stručnjaci sa svih kontinenata, a njihov je izbor najboljeg razigravača u 2012. godini je 28-godišnji veznjak katalonskog kluba. Odabir i nije iznenađenje kad se uzme u obzir da je Iniesta proglašen najboljim igračem lanjskog Eura, fudbalerom godine u izboru UEFA-e, a bio je i finalist u utrci za Zlatnu loptu, prenosi nogometni-magazin.
Iniesta je na tronu naslijedio klupskog i reprezentativnog suigrača Xavija Hernandeza koji je slavio četiri godine zaredom, a ovom je prilikom zauzeo drugo mjesto. I treće je mjesto pripalo Barceloninom igraču, ujedno i najboljem fudbaleru svijeta Lionelu Messiju. Iako nije klasični playmaker, osim što nemilice zabija golove, Argentinac i razigrava suigrače što je prepoznao i žiri IFFHS-a.
Krug petorice najboljih zatvaraju talijanski reprezentativac i član Juventusa Andrea Pirlo, te njemački veznjak Real Madrida Mesut Özil.
Najbolji playmakeri svijeta prema izboru IFFHS-a:
1. Andres Iniesta (Barcelona/Španjolska) 146 bodova
2. Xavi Hernandez (Barcelona/Španjolska) 128
3. Lionel Messi (Barcelona/Argentina) 98
4. Andrea Pirlo (Juventus/Italija) 87
5. Mesut Özil (Real Madrid/Njemačka) 43