Goodinson Park

Fudbaleri Manchester Uniteda pali su već na prvoj prepreci u novoj sezoni Premierlige. Na svom Goodison Parku Everton je slavio protiv blijedih “crvenih vragova” s 1-0.

U završnici prošle sezone “toffeesi” su izborenim remijem na Old Traffordu (4-4) praktično izbili Fergusonovoj ekipi naslov iz ruku, a sada su je srušili i na samom startu nove sezone. Menadžer Uniteda je utakmicu započeo s Wayneem Rooneyjem i Dannyjem Welbeckom u napadu, dok je najzvučnije ovoljetno pojačanje, Robina van Persieja, ostavio na klupi. Od prve je minute, pak, u vatru bacio Shinjija Kagawu koji je ljetos došao iz Borussije Dortmund.

Gosti su od samog početka utakmice pokazivali vrlo malo. Everton je imao znatno bolje prilike: najprije je u 13. minuti Marouane Fellaini iz teške pozicije pogodio stativu, potom je odličan udarac Stevena Pienaara s vrha šesnaesterca odbranio David De Gea koji se istakao i u 41. minuti prilikom udarca Leona Osmana.

Ovaj igrač je u 49. minuti iz poluvoleja pogodio prečku, a nadmoć su domaći napokon okrunili u 57. minuti kada je korner izveo bivši Unitedov igrač Darron Gibson, a Fellaini je nadskočio odbranu gostiju i glavom zabio za 1-0. Belgijancu je to bio treći gol protiv Uniteda u karijeri, još je samo protiv Boltona bio tako efikasan.

Kako je utakmica odmicala, United je pojačavao pritisak, ali bez ikakvog učinka. Nije mu pomogao ni ulazak Van Persieja u 68. minuti, nekoliko trenutaka nakon što je Tom Cleverly imao najbolju priliku za izjednačenje. Njegovu je loptu, međutim, praktično s crte izbio Phil Jagielka.

Jedino dobro za United nakon ove utakmice zvuči podatak da je u dva od prethodna tri navrata kad je izgubio u 1. kolu na kraju i osvajao naslov. Događalo se to u sezonama 1992/93 i 1995/96.


Premiership, 1. kolo:

Everton - Manchester United 1-0 (Fellaini 57)