Ramazanski turnir u malom nogometu

Sinoć je na terenu “Andra” koji se nalazi na Marašu završen noćni, sada već tradicionalni, ramazanski turnir u malom fudbalu koji je organizirala humanitarna organizacija ”AKEA”.

Turnir  je počeo 2. avgusta a učestvovale su 24 ekipe. Na turniru se igralo eliminacionim sistemom.  Utakmice  su se igrale u ponoćnom terminu od 22 časa pa do 2 sata ujutru, a pratilo ih je veliki broj ljubitelja fudbala.

Sav prihod od uplata ekipa za učešćce na turniru (60 eura po ekipi) uplaćen je na žiro-račun socijalno ugroženih i siromašnih porodica koje žive u regionu Prizrena.

U utakmici za treće mjesto sinoć su igrale ekipe “Diko-Plast”  i “E dish ti” u kojo je ekipa Diko-Plasta bila ubjedljivo bolja i pobjedila sa 8:3.

U velikom finalu, pred nekoliko stotina gledalaca sastale su se dvije ekipe koje su i najviše pokazale na turniru. Ekipa “Gashi-Aremierung” je u izvanrednoj utakmici  pobjedila ekipu “Toto-sporta”sa 5:3.

Gashi-Armierung - Toto-sport  5:3
Toto-sport:
Skeja (2 pogotka), Leka, Mazreku, Halilaj, Abdullahu, Krasniqi, Loshaj, Fetahu (1), Graniti,
Gashi-Armierung:
Hamza, Mejzini (1), Etemi (1), Llalloshi (1), Valboni, Fidan, Faton, Lirim, Mullallari (2).
Sudile su profesionalne sudije Bashkim Mallaku i Qenan Haskuka. Delegat utakmice je bio Afrim Morina.

Finalna utakmica na kojoj je prikazan odličan fudbal obilovala  sa puno driblinga, klizećih startova, stativa, kao i prigovora sudijama. Ekipa “Gashija” je laganim pogocima dva ponajbolja svoja igraca Mullallarija (igrač FK “Lirije”)  te Lalloshija povela sa 2:0 u prvom dijelu susreta te pokazala da imaju jaku ekipu. Samo što je počelo drugo poluvrijeme (igralo se 2x30minuta) Mullallari je skoro sa centra igrališta šutirao i pogodio same rašlje protivničkog gola te je njegova ekipa povela sa ubjedljivih 3:0  i izazvao delirijum i ovacije navijača svoje ekipe. I kada se mislilo da će ovo finale proteci bez draži i uzbuđenja pokazali su mladi i brzonogi igrači ekipe ”Toto-sporta”da znaju da igraju fudbal. Prije svega odlični Skeja koji je sa dva svoja gola, pet minuta prije kraja utakmicei izjednačio na 3:3 i  atmosferu na utakmici doveo do usijanja. Odmah nakon toga je u narednom napadu bio u gol šansi kada je oduzeo loptu na sredini terena, prevario čak tri igrača protivničke ekipe i šutirao malo iskosa sa lijeve strane ali je  pogodio prečku što je publika pozdravila ovacijama. No izgleda da je umor učinio svoje te su u samom finisu igrači ekipe “Gashi-Armierunga’’ postigli još dva gola i  sasvim zasluženo postali pobjednici ovogodišnjeg turnira.

Finalnu utakmicu su direktno prenosile lokalne TV stanice iz Prizrena.

Ovogodišnji odlično organizovan noćni Ramazanski turnir ostaće zabilježen po sjajnim utakmicama, odličnom suđenju, korektnom navijanju te velikom interesovanju omladine Prizrena. Ovaj turnir iz godine u godinu postaje jedan od zaštitnih znakova obilježavanja najsvjetijeg mjeseca kod muslimana - Ramazana u Prizrenu.

Koordinator ovog turnira ispred NVO “AKEA”, Nehari Toska kaže za naš portal da je turnir održan u fantastičnoj atmosferi.

Nehari Toska

“Zahvaljujem se i finalistima i svim ekipama koje su učestvovale na turniru zbog fer igre i lijepog ponašanja. Pokazali su da imaju dara za fudbal, a samim svojim učešćem dokazali i i humanitarni  karakter  jer se novcem prikupljenim ovim turnirom pomažu siromašne porodice Prizrena. Akobogda, dogodine  na jubilarnom 10-tom turniru očekujemo još više gostiju iz inostranstva te još više prijavljenih ekipa. Ekipama koje su igrale u završnici turnira podjelili smo skromne nagrade u vidu diploma, medalja i pehara.

 

Što se tice daljih aktivnosti tokom Ramazana, naše aktivistkinje, u dvorištu turskog kupatila “Hamam” pripremaju i prodaju slatkiše i kolače koje sami prave i  prodaju se po simboličnim cijenama. Takođe se prodaju suveniri i  knjige pretežno islamske tematike sa kojom kupovinom građani Prizrena i gosti pomažu siromašne porodice.