NBA finale

Košarkaši Golden State Warriorsa slavili su 15. pobjedu u ovogodišnjem play offu i to nakon što su savladali aktuelne prvake NBA lige, Cleveland Cavalierse rezultatom 113:118.

Warriorsi su na ovaj način poveli 3:0 u seriji i imaće priliku u noći sa petka na subote da ostvare maksimalnu 16. pobjedu i osvoje novu titulu prvaka NBA lige.
Gosti su dobili prvu četvrtinu rezultatom 39:32 da bi potom uzvratili Cavaliersi i bili bolji u drugoj dionici rezultatom 29:28, pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 77:71 u korist Ratnika. Neizvjesno je bilo u trećoj dionici nakon čega je Cleveland napravio veliku seriju i u posljednjih 12 minuta ušao sa šest poena prednosti, bilo je 105:99.
Držali su Cavsi tu prednost do tri minute pred kraj utakmice, ali onda je uslijedila furiozna serija aktuelnih viceprvaka NBA lige koji su serijom 11:0 obezbijedili treću pobjedu u NBA finalu.
Durant je vodio Ratnike do pobjede sa 31 poenom, osam skokova i četiri asistencije dok je Thompson ubacio poen manje uz šest skokova i dvije asistencije. Steph Curry je na kraju postigao 26 poena uz 13 skokova i šest asistencija.
Na drugoj strani LeBron James je ubacio 39 poena uz 11 skokova i devet asistencija dok je Irving dodao 38 uz šest skokova i tri asistencije. Izostala je pomoć njihovih saigrača budući da je dvocifren još samo bio Smith sa 16 ubačenih poena, piše Sport1.