Trener košarkaškog kluba Bashkimi iz Prizrena

Cetinjanin Dragan Radović vodi Prizrence do titule. U finalnoj seriji prventstva Kosova u košarci, Bashkimi pobjedom u Prištini protiv Sigala poveo sa 1-0

Protekli sportski vikend je u Prizrenu protekao u fantastičnoj atmosferi jer su mnogi ljubitelji košarke u gradu na Bistrici mogli uživati u majstorijama svojih košarkaških ljubimaca u narandžastim dresovima, onim tradicionalnim dresovima KK "Bashkimija", kluba sa dugom i svijetlom tradicijom. 
Podsjetimo naše čitaoce, u Hali sportova u Prištini pred rekordnim brojem gledalaca u prvoj utakmici finalne serije doigravanja za prvaka Kosova, Prizrenci su pobjedili sa 76-66 i poveli u seriji do tri pobjede sa 1:0. Dakle, pobjediti su u izvanrednoj i pravoj sportskoj, poput brazilskih fudbalskih terena, atmosferi gdje su, osim domaćih, prisustvovali i popularni "Arpadžiki", navijači iz Prizrena, višestrukog prvaka Kosova, KK "Sigall-Prishtinu“ na njihovom terenu i nije mala stvar. Mnogi ljubitelji košarke na Kosovu, ali i širom Evrope, putem malih ekrana kao i kompjutera i modernih telefona, su mogli uživati u majstorijama te izvanrednoj košarkašoj predstavi koju su pružili košarkaši obje ekipe, u kojima nastupaju i mnogi evropski košarkaši kao i oni iz SAD, koji daju daleko veći štimung, atmosferu kao i kvalitet kosovske košarke. 
Upravo je pomenuta utakmica bila povod za razgovor sa poznatim košarkaškim trenerom Draganom Radovićem, inače iz Crne Gore, koji je u proteklih nekoliko mjeseci značajno podigao kvalitet košarke, ne samo u Prizrenu već i na čitavom Kosovu. Iako su tokom čitave ovogodišnje košarkaške sezone 2016-2017. košarkaši "Bashkimija" imali velikih problema u kadru, finansijama, hladnim sportskim objektima gdje su nastupali, kao i učešće u Balkanskoj košarkaškoj ligi i slično, ipak su momci u "narandžastim“ dresovima uspjeli da uđu u veliko finale kada su u polufinalnoj seriji više nego ubjedljvo pobjedili KK "Peja“ te više nego zasluženo i favorizovanog šampiona "Sigall-Prishitinu", u pomenutom subotnjem duelu. 
Ekskluzivno, za naš web-portal govori trener Bashkimija, Dragan Radović, tvorac ovogodišnjeg kosovskog košarkaškog čuda, gdje se već za naredni duel u srijedu veče traži karta više za drugu utakmicu finalne serije Bashkimija i Sigall-Prishtine, kada će, vjerujemo, Hala sportova "Sezair Surroi“ u Prizrenu biti ispunjena do posljednjeg mjesta. 
Dragan Radović: Hvala vam na vašem vremenu i interesovanju za ovogodišnju košarakašku sezonu u kojoj vodim vaš, ali i naš KK "Bashkimi,“ po nekima skromno, a po nekima izuzetno dobro što sam finiš prvenstva i govori. Što se tiče mojih košarkaških početaka oni se vezuju za moje djetinjstvo i omladinski status kada sam sa svojih 14 godina priključen prvom timu tadašnjeg veoma jakog i stabilnog KK "Lovćen“sa Cetinja. Dakle, radi se o tome da sam, vjerovatno, prije sazrio nego moja generacija jer sam, kako rekoh, od malih nogu vezan za ovaj brz, dinamičan i atraktivan sport. Poenta je u tome da sam imao privilegiju da budem i igrač ali i košarkaški trener što mene osobno veoma raduje i ispunjava, i kao čovjeka i kao sportistu. Do svoje 27. godine sam se aktivno bavio košarkom kao igrač, a nakon toga počinjem svoju košarkašku karijeru što se trenerskog poziva tiče u KK "LOVĆEN“ sa Cetinja, jedno vrijeme i kao kapiten kluba u jednoj zaista sjajnoj generaciji koja je u nekadašnjoj zajedničkoj nam državi imala veoma zapažene rezultate sa skromnim budžetom od nekadašnjih košarkaških giganata poput najpoznatijih košarakaških klubova ex-Ju sa, kako rekoh, skromnim mogućnostima postizali rezultate te mi je to iskustvo mnogo značilo u sadašnjoj trenerskoj karijeri jer sam provodio vrijeme i sa košarkaškim znalcima, ali i sa trenerima od kojih sam mnogo toga naučio za neki početak, kako rekoh, u mojoj trenerskoj karijeri. Na moju košarkašku karijeru, tj. njen prestanak u toj godini uticala je i povreda koljena tako da sam ostao u košarci, ali kao košarkaški trener, nikad se nisam pokajao zbog toga, jer sam upravo tada dobio ponudu da budem prvi asistent, tj. pomoćni trener čuvenog trenera Peđe Milovića, gdje sam proveo prve dvije godine u učenju i mojim prvim saznanjimam kao trenera, radi se o godinama 2003-2004. kao i 2004-2005. kada smo učestvovali i u ABA-ligi, a koje su mi ostale u lijepom sjećanju. Nakon toga sam postao i prvi trener ekipe te sam sve do današnjih dana u tom poslu. 
Otkuda u KK "Bashkimi“?
Dragan Radović: Moji prethodnici ovdje kod vas, bilo kao igrači ili treneri, ostavili su veliki trag na ovim prostorima, mislim na one iz Crne Gore, te radili na afirmaciji kosovske, a posebno prizrenske košarke u pozitivnom smislu te su otišli dalje, ili se vratili u Crnu Goru sa veoma lijepim uspomenama i srećnim sportskim trenucima te jednostavno dolazak u vaš stari grad me je opčinio; tokom posljedniih 5-6 godina imamo jaku i dobru komunikaciju tokom sezone među poznavaocima košarke na Kosovu i kod nas, u Crnoj Gori, a bilo je priče da i ranije dođem, no sad se to poklopilo i ja sam tu.

Kvalitet košarke na Balkanu i onog na Kosovu?
Dragan Radović: Recimo da je izuzetno teško to pitanje anallizirati u kratkim crtama jer se iz godine u godinu, odnosno iz sezone u sezonu, to mijenja u pozitivnom smislu, finansije su izuzetno važne u ovom sportu te da sve od njih zavisi, a što se tiče kosovske košarke problem je u tome što kod vas ne postoji ili je slaba "baza“ domaćih igrača u smislu da morate dovoditi igrače sa strane i mogu reći da su veoma dobri košarkaši koji svojim igrama i kvalitetom i podižu kvalitet ovdašnje košarke, a ono što sam ja vidio kao ovogodišnji direktni učesnik košarkaških dješavanja na Kosovu tokom čitave sezone mogu reći da to sigurno mora i može biti puno bolje ali po meni, treba se raditi još puno i treba puno vremena za to. Dakle, po samom priznanju od strane FIBA treba se podići kvalitet, prije svega, vaše nacionalne selekcije, a posebno klubova koji će, vjerujem, iz godine u godinu biti kvalitetniji i bolji te biti ravnopravni sa košarkaškim klubovima zemalja u regionu. 
Učešće Bashkimija na kosovskoj i međunarodnoj košarkaškoj sceni pod vašom dirigentskom palicom, natupali ste u Balkanskoj ligi, a sada ste u velikom finalu plej-ofa sa titulu prvaka Kosova?
Dragan Radović: Recimo da mi je izuzetno drago što smo vratili gledaoce, tj. ljubitelje košarke u našu dvoranu; ovogodišni rezultati kluba sigurno će se pamtiti jer smo odigrali jednu sezonu za pamćenje te se nadam da ćemo uspješno završiti ovogodišnju našu "misiju“, a posebno moram istaći da nimalo nije bilo lako u smislu da je sam moj dolazak ovdje postavljen kao neki cilj da ostvarimo jedan pozitivan rezultat u Balkanskoj košarkaškoj ligi, ali i u domaćem košarkaškom prvenstvu, koji smo, za sada, ostvarili no svi mi možemo i hoćemo još, a cilj je, svakako, osvajanje titule šampiona Kosova, što bi za sve nas bio veliki uspjeh. Podsjetiću tokom ovogodišnje košarkaške sezone imali smo velikih problema, posebno onih finansijskih gdje bi klub trebao funkcionisati kako treba, te puno promjena igrača tokom sezone no veći dio ekipe, među kojima ima i stranaca, od samog početka prvenstva vjerovao je u sebe, kao i ja u njih i rukovodstvo kluba, gdje smo imali veoma jaku podršku Uprave kluba te samim tim rezultati nisu izostali, sad smo tu gdje jesmo, a takođe moram istaći podršku naših vjernih navijača, popularnih "Arpadžika“. Kako rekoh, imamo veliku šansu da gradu Prizrenu i vašim ljubiteljima košarke, prvi put nakon ratnih zbivanja na Kosovu osvojimo tu, dugo čekanu, titulu šampiona Kosova, u košarci. 
Kako su se, po vama, u vašoj ekipi, snašli i uklopili stranci gdje ima i Crnogoraca i Amerikanaca sa domaćim igračima?
Dragan Radović: Moja košarkaška filozofija se sastoji u tome da je košarka, uz činjenicu da je dinamičan i brz sport, prije svega kolektivni sport gdje čitav tim treba igrati dobro i kvalitetno te je, samim tim, veoma važno da se igrači uklope u moj sistem razmišljanja te da je potrebno vrijeme da se sve to postigne, a da bi tim igrao dobro. Što se tiče ovogodišnje situacije morali smo od samog početka ukomponovati ekipu u jednu cjelinu gdje će biti i domaćih igrača, ali i stranaca iz Evrope i Amerike; različiti karakteri i različiti način života i igre, a vremena je bilo, kako rekoh, vrlo malo za nekakvu adaptaciju no smatram da smo uspjeli u tome da svako zna svoje mjesto u timu gdje uz dobru atmosferu, kako rekoh, vjerujemo da možemo napraviti dobar rezultat. 
Vaše mišljenje o Prizrencima te kako ste dočekani ovdje, i da li je, tokom godine, bilo nekakvih problema u bilo kom smislu?

Dragan Radović: Mogu reći da, kao i moji prethodnici koji su živjeli radili ovdje u košarci, da smo svi mi srdačno dočekani da je stari grad Prizren, tj. da su vaši sugrađani izuzetno gostoprimljivi te sam vremenom shvatio da je sve to istina, a to vam mogu reći i košarkaši koji dolaze iz Crne Gore i Amerike u smislu da se ovdje osjećamo kako kod kuće te svi mi imamo samo  riječi zahvalnosti i nadam se da smo svi mi koji dolazimo sa strane svojim zalaganjem i borbom za "narandžaste“ boje kluba ostavili dobar utisak. 
Da li Bashkimi može do prve titule šampiona Kosova te par riječi o vašim navijačima koji su vas pratili na sva vaša gostovanja, a posebno kada ste bili domaćini?
Dragan Radović: Dakle, razgovaramo u trenucima kada smo pobjedili najjaču košarkašku ekipu sa Kosova i dugogodišnjeg šampiona KK "Sigall-Prishtinu“ i to na gostujućem terenu, prošle subote te napravili brejk od 1:0, a gdje se igra do tri pobjede te očekujem da sjutra veče (srijeda 19h) ovdašnja Hala sportova bude ispunjena do posljednjeg mjesta te je to, za sve nas veliki uspjeh, jer su oni sa budžetom mnogo "jači“ od nas no nekad i taj budžet ne znači puno ako se igra svim srcem za svoju ekipu te smo u situaciji da, kako rekoh, odličnom košarkaškom predstavom te sa svojim vjernim navijačima "Arpadžik“ napravimo veliki zajednički uspjeh za sve nas, a posebno za grad Prizren i vaše sugrađane, Još jednom, hvala na vašem vremenu  i drago mi je što sam bio gost vašeg web-portala i očekujem sve vas i sve ljubitelje košarke u Prizrenu na utakmici jer nam je vaša podrška u ovom trenutku izuzetno važna i potrebna.
Dragan Radović sa Cetinja, košarkaški trener ove je košarkaške sezone  2016-2017. napravio košarkaški "bum“ sa svojom ekipom pobijedivši u polufinalu ovogodišnjeg plej-ofa favorizovanu ekupu KK "Peja“ te u prvoj utakmici, kako smo istakli  i velikog šampiona KK "Sigall-Prishtinu“ te je to odlična uvertira za srijedu veče da svi ljubitelji košarke u našem gradu sa sportskim rekvizitima i navijačkim šalovima dođu i napune Halu sportova "Sezair Suroi“ gdje će domaći KK "Bashkimi“ eventualnom pobjedom doći na korak od osvajanja prve košarkaške titule od ratnih zbivanja na Kosovu što bi bio historijski uspjeh za prizrensku košarku i jedan od najstarijih košarkaških klubova na Kosovu, a sve zahvaljujući agilnom treneru Draganu Radoviću, odličnoj košarkašoj ekipi gdje ima i domaćih košarkaša ali i iskusnih košarkaša iz Evrope i SAD, kao i popularnim navijačima, a posebno agilnoj Upravi kluba, koja je učinila sve da se dođe do velikog finala.
Dakle, srijeda veče od 19h u Hali sportova "Sezair Suroi“ veliki derbi, druga utakmica finalne serije plej-ofa:
KK "Bashkimi“ - KK "Sigall-Prishtina“, ulaznica za parket košta 4 eura, a za tribine 2 eura.
 Dobrodošli - poručuju iz uprave "Bashkimija“, a mi  im želimo uspjeh i pobjedu nad vječitim rivalom.
Razgovor vodio: Vinetu Ganić