Promjena pravila

Usvojen je prijedlog kojim se poništava zabrana odjeće za pokrivanje glave, uključujući i hidžab.

Pokrivala za glavu, uključujući hidžab i jarmulke, bit će dozvoljeni u profesionalnoj košarci nakon odobrenja prijedloga Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), kojom je poništena ranija zabrana.
Glavni odbor košarkaške organizacije je odobrio prijedlog i novo pravilo je zvanično ratificirano tokom kongresa FIBA-e u četvrtak.
"Prijedlog je iznesen na sastanku Odbora i svi su podržali tu promjenu", rekao je agenciji AP čelnik američke košarkaške federacije Jim Tooley uoči sastanka FIBA-e.
Upravno tijelo započelo je proces revizije u septembru 2014. i u februaru ove godine je zadužilo Komitet za košarkaška pravila da napravi nacrt prijedloga kojim bi se navelo kako se pokrivala za glavu mogu sigurno nositi tokom natjecanja.

Usklađivanje pravila

"Nova pravila su posljedica činjenice da tradicionalna pravila oblačenja u nekim zemljama – prema kojim se zahtijeva da se glava ili cijelo tijelo bude prekriveno – nisu bila u skladu sa prethodnim pravilima FIBA-e u vezi pokrivala za glavu", navedeno je u saopćenju FIBA-e.
Postojala je zabrinutost da bi pokrivala za glavu mogla spasti tokom utakmica i potencijalno ugroziti igračice.
Prema novim pravilima, pokrivalo za glavu mora zadovoljiti određene kriterije kako bi bilo dozvoljeno na natjecanjima, uključujući "da ne pokriva nijedan dio lica, potpuno ili djelomično", te da "nije opasno za igračicu koja ga nosi ili za druge igračice", te da "nema dijelove koji se nalaze na površini".
Promjena pravila je uslijedila nakon uspješne kampanje na društvenim mrežama koja je počela prije dvije godine.