Ko su ti 'novi' Amerikanci?

Najveći favorit nadolazećeg Svjetskog prvenstva u košarci definitivno je reprezentacija SAD-a.

Unatoč brojnim otkazima, teškoj ozljedi Paula Georgea i neočekivanom odustajanju Kevina Duranta još uvijek se radi o najmoćnijoj košarkaškoj družini na planeti...
Mike Krzyzewski složio je neki novi Dream Team. Pomlađeni i u nešto drukčijem ruhu, Amerikanci će se ovaj put više oslanjati na visinu nego na brzinu i atleticizam kao što je bio slučaj na posljednja dva velika natjecanja. Na to ih je natjerao izostanak najvećih zvijezda (James, Anthony, Bryant...), ali i Španci koji imaju zastrašujuću visoku liniju i uz Brazilce jedini igraju s dva izrazito visoka igrača u petorci.
Kako je ždrijeb SP-a složen tako da se Španci i Amerikanci ne mogu susresti prije finala, gotovo svi vide te dvije reprezentacije u izravnoj borbi za zlato. A braća Gasol i društvo osjećaju da mogu pobijediti ovaj SAD i ući u historiji. Sukladno tome, Krzyzewski ništa nije htio prepustiti slučaju i od početka je forsirao igru s klasičnom 'četvorkom' i jednim tradicionalnim centrom.
'To nam daje priliku da učinimo neke stvari koje nismo mogli raditi u prošlosti. Istina je da smo prijašnjih godina preferirali stil igre s niskom petorkom, ali morate se zapitati: Je li to bio naš izbor ili nužnost?', rekao direktor američke košarkaške reprezentacije James Colangelo.
Ko su ti 'novi' Amerikanci?
Na bekovskim pozicijama vjerojatno će startati Irving i Curry, ostavljajući tako oporavljenog Rosea kao jedinu alternativu na playu. U svoj trojici imaju jake individualce i igrače koji sami mogu kreirati šut. Na poziciji 'trojke' kretat će Harden koji se na pripremama isprofilirao kao jedan od vođa ove momčadi, zajedno s Curryjem. Mijenjat će ga sjajni šuter Klay Thompson, a tu je i Rudy Gay koji može igrati i lažnu 'četvorku' i jedan je od rijetkih s iskustvom igranja za SAD.
Za pretpostaviti je da će ta skupina biti nepokolebljivo opasna na perimetru i u prodoru na koš. Iako su svi izrazito mladi i bez previše iskustva na reprezentativnom nivou, za očekivati je da će se između njih iznjedriti vođa ekipe i prva napadačka opcija za infarktne situacije u završnim sekundama. Doduše, Amerikanci takav rasplet događaja ne očekuju do finala i Španaca.
Od visokih igrača uz neprikosnovenog Anthonyja Davisa u prvi plan je iskočio Kenneth Faried, atletski moćan krilni centar koji može ispunjavati zadatke u oba smjera. Ali, ono što najviše iskače u odnosu na prijašnje rostere Amerikanaca je dubina pod košem. Uz već spomenuti dvojac, Krzyzewski se odlučio na SP povesti DeMarcusa Cousinsa koji se na pripremama odlično nadopunjavao s Davisom, borbenog Masona Plumleeja iz Brooklyn Netsa i fizički dominantnog Drummonda upravo kako bi imao oružje za suprotstaviti se braći Gasol i Ibaki.
'Drummond je centar koji je tek počeo cvjetati u NBA-u. On je još dijete, ali prošao je dugačak put u vrlo kratkom periodu. U njemu vidimo veliki zalog za budućnost. To je nešto slično kao što je Davis dobio priliku u Londonu', objasnio je Colangelo.
Veliki povratak Derricka Rosea
Dobra vijest za Amerikance, ali i sve košarkaške zaljubljenike, povratak je Derricka Rosea na veliku scenu. Igrača koji je nakon MVP sezone doživio brodolom u svojoj karijeri s čak dvije teške ozljede i praktično dvije godine pauze. Nakon što je postalo jasno da je dovoljno zdrav za najveće napore, Krzyzewski nije dugo dvoumio.
'Vrlo smo sigurni u vezi njegove odluke. On je pun samopouzdanja, a ovi momci žele igrati s njim. To je sastavni dio oporavka...biti okružen s igračima svojih godina', rezonirao je američki izbornik nakon što je odlučio da ima povjerenje u Roseovo zdravlje i njegove mogućnosti.
Teška ozljeda Paula George šokirala je Amerikance i natjerala Krzyzewskog, kako je i sam rekao, da 'stvori novu kemiju' u kratkom periodu. Samim time pozitivne vijesti oko Roseovog povratka su stigle kao naručene. No, to je proces koji će se nastaviti kroz svih pet utakmica Amerikanaca u poprilično lakoj grupi C. Prava iskušenja ionako ih čekaju u samom finišu prvenstva, a od uloge favorita ne bježe jer bi sve osim zlata bio neuspjeh.
Roster SAD-a za Svjetsko prvenstvo:
DeMarcus Cousins (Sacramento Kings)
Stephen Curry (Golden State Warriors)
Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
DeMar DeRozan (Toronto Raptors)
Andre Drummond (Detroit Pistons)
Kenneth Faried (Denver Nuggets)
Rudy Gay (Sacramento Kings)
James Harden (Houston Rockets)
Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)
Mason Plumlee (Brooklyn Nets)
Derrick Rose (Chicago Bulls)
Klay Thompson (Golden State Warriors)