Sve zavisi isključivo od interesa drugih klubova

"Klubovi su vlasnici lige i prema tome oni odlučuju šta je njihov interes. Ako žele da klub sa Kosova igra, on će igrati, a ako ne žele neće nikad ući u ABA", objasnio je predsjednik Jadranske lige Radovan Lorbek, nekadašnji predsjednik KK Olimpije iz Ljubljane.

Predsjednik ABA lige i potpredsjednik ULEB-a osnivača Evrolige, Radovan Lorbek kaže da mogućnost igranje nekog kluba sa Kosova u Jadranskoj ligi zavisi isključivo od interesa drugih klubova. On je istakao da ako se 14 klubova koji su vlasnici lige slože sa tom idejom, čelnici lige nemaju ništa protiv.

Balkanska liga je nedavno dozvolila da Sigal iz Prištine igra kao predstavnik Kosova u tom takmičenju sljedeće sezone, a Lorbek objašnjava da to nema veze sa ABA ligom.

Klubovi se pitaju

"Kod nas su klubovi vlasnici 80 posto lige. Osam klubova su vlasnici preduzeća Sidro a 14 klubova su vlasnici lige. Klubovi odlučuju o tome ko će igrati u takmičenju", kaže Lorbek.

"Ova liga je nastala zbog unutrašnjih potreba Olimpije i Cibone, jer slovenačka i hrvatska liga nisu bile dovoljno jake za njih. To je jedina ideja, da imamo takmičenje koje je interesantno i da ne košta ništa. Sad ako pitate za Kosovo, ako se klubovi slože da je to interes da imaju nešto od toga ja nemam ništa protiv. Sve zavisi od klubova. Klubovi koji su članovi I koji su vlasnici lige. Tako je bilo za Makabi, svi su glasali da uđu u ligu jer pokrivali sve troškove i svi su prihvatili. Mi ne namećemo ništa, da nisu htjeli Makabi ne bismo prihvatili", objašnjava Lorbek.

"Mi nikome ne namećemo da ovaj ili onaj klub mora da uđe. Ako klubovi misle da je to njihov interes, nema problema. Mada mislim da je teško da neko van ovih sada klubova uđe u takmičenje", dodao je Lorbek.