Sa oficijalnog sajta KK

Sigal-Prishtina prvi je finalista Kupa Kosova u košarci, nakon pobjede Trepqe u Prizrenu. Večeras veliki derbi "Sigkos-Bashkimi - Peja", koji će odrediti drugog finalistu.

Sinoć je u prvoj od dvije polufinalne košarkaške utakmice Kupa Kosova, koji se ove godine održava u Prizrenu, "Sigal-Prishtina" pobijedila osrednju "Trepqu" iz Mitrovice, rezultatom 71:51.
I prije samog početka ove polufinalne utakmice, Prištevci su bili favoriti jer su ekipu iz Mitrovice, još prije početka ovogodišnjeg košarkaškog prvenstva napustili ponajbolji igrači, pa se ta nadmoć ekipe iz Prištine primjetila i na terenu. Priština je, reklo bi se, vrlo lako prošla do finala. Najbolji igrač zelenih Drilon Hajrizi koji je dao 24 poena, uzaludono je pokušavao da trojkama stigne prednost Prištevaca, koji su na kraju utakmice bili u plusu od 20 koševa.
Prvo poluvrijeme je obilježilo veoma mali broj koševa, bilo je veliki broj promašaja ali i igra je bila dosta defanzivna, tako da se na odmor otišlo sa 30:24 za Sigal Prištinu.
U tom periodu igre istakli su se kapiten ekipe iz Prištine Edmond Azemi i omaleni Amerikanac u redovima Mitrovčana Ryan White. U drugom dijelu utakmice posebno se pokazao krilni centar "Sigal Prishtine" Granit Rugova koji je bio skoro nepogrešiv sa linije za tri koša, dok su nervozni "metalurzi" iz Mitrovice u trećem periodu igre, promašili su 11 pokušaja da pogode trojku, tako da je taj period završen 20:11 za ekipu iz Prištine. U završnici, kada je već sve bilo riješeno šutiralo se nerezonski na oba koša, tako da je krajnji rezultat bio 71:51 za Prištinu.
Utakmica je bila i u znaku vatrenih navijača obju ekipa, koji su frenetično branili boje svojih ekipa. Najbolji u Sigal Prištini je bio Granit Rugova sa postignutih 19 i Amerikanac Akida McLain sa 23 poena, dok kod "zelenih" iz Mitrovice, Drilon Hajrizi sa 24 te Amerikanac Ryan White sa 13 poena. Kada već pomenusmo navijače oni su imali pravi "rat" na tribinama jer su sa zapadne strane navijali navijači iz Prištine, popularni "Plisat" a sa druge poznata navijačka grupa "Torcida" iz Mitrovice. Utakmicu je obilježila pjesma tokom čitave utakmice ali i puno psovki, prepucavanja i povremeno bacanje novčiča pa je utakmica bila na ivici incidenta ili prekida.
Profesionalno su svoj posao odradili pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova (PK) koji su par minuta prije kraja izbacila vani navijače iz Mitrovice jer su se počeli bacati razni predmeti po dvorani tako da je bilo i nekoliko razbijenih glava, a tukli su se i van hale tako da je i hitna pomoć imala pune ruke posla. Srećom nakon intervencije policije i osiguranja navijači iz Mitrovice su odmah otputovali za Mitrovicu, dok su navijači iz Prištine zajedno sa navijačima iz Prizrena zajedno proslavili pobjedu do kasne sate. Nadamo se da večeras takvih incidenata neće biti.
Večeras Sigkos Bashkimi - Peja!
Interesiranje za večerašnju drugu polufinalnu utakmicu je ogromno. Obje ekipe imaju šansu da se susretnu u finalu sa Sigal Prištinom u nedjelju, iako ekipa iz Peći je favorit i zbog većeg igračkog potencijala i ulaganja u ekipu. Mnogo se očekuje od zvijezde kosovske košarke, od reprezentativca Poljske Dardana Berishe. Prema najavama iz Peci, u Prizren dolazi čak pet autobusa navijača, tako da se očekuje pravi košarkaski spektakl.
Obzirom da je ekipa Sigkos Bashkimija, prije samo par nedjelja u prvenstvenom meču pobijedila ekipu iz Peći sa 4 poena razlike, zaključak je da uz malo sportske sreće i uz svoje vjerne navijače mogu do velikog finala, gdje ih u nedjelju očekuje ekipa Sigal Prishtine. Ovaj susret, također, počinje u 20.15 h, dok je ulaznica dva eura.
Statistika prvog polufinalnog meča:
Trepqa - Sigal Prishtina 51:71;
Hala Sportova "Sezair Suroi" - Prizren, gledalaca 1500;
Sudije: Rifati, Vula, Mumini. 
Pet ličnih grešaka: Hajrizi, Mims (Trepqa);
Trepqa: Tahiri, White 13, Haxhiu 4, Mims 2, Prekazi, Zekiqi, Azemi 3, Asllani 6, D.Hajrizi 24, Milanovski, V.Hajrizi, Hanxhiq.
Trener: Panče Milevski;
Sigal Prishtina: Azemi 9, Mustafa, Binhxija, F.Rugova 7, G.Rugova 19, Breca 7, Podvorica, Gerxhalliu, Mekaj, McLain 23, Terell 6.
Trener: Ahmet Kandemir