Foto: Tarik Han/ Bashkimi:Peja

K.K "Bashkimi-Sigkos", postao je hit proljeća BKT muške košarkaške lige Kosova. U sinoćnjem velikom derbiju pao i lider prvenstva K.K "Peja". Rezultat 73:69.

U spektakularnom ambijentu, pred više od tri hiljade vatrenih navijača domaćih "arpadžika", domaći košarkasi su velikim srcem i borbenošću pobjedili "dream-team" iz Peći 73:69.
Odavno neki sportski događaj nije privukao toliki broj ljubitelja košarke kao sinoćnja utakmica. To je potvrdio i sportski komentator lokalne TV-Opinoion, koji je prokomentarisao da je to bio najgledanija sportska utakmica u ovoj godini.
Utakmica je počela minutom šutnje povodom tragične smrti Blendija Thaqija "tifoza" domaćih navijača "arpadžika", a onda je usljedila sjajna koreografija domaćih navijača.
U prvoj četvrtini igralo se praktično koš za košem i rezultat je bio neriješen 19:19. U toj četvrini istakli su se centri obiju ekipa, kod domaćih amerikanac Dawson kod gostiju Shima. U drugoj četvrtini proradili su nosioci igre, u domaćoj ekipi kapiten Valentin Spaqi, koji je svojim trojkama držao distancu da se gosti ne bi rezultatski "odlijepili", dok sa druge strane bio odličan Samir Šaptahović, koji je osim preciznim šutevima, odlično posluživao loptama svoje saigrače. Ipak, na odmor se otišlo minimalcem za goste, bilo je 37:41. Drugo poluvrijeme krenulo je pogocima najboljeg gostujućeg košarkaša, reprezentativca Poljske, Dardana Berishe koji je postigao 6 poena. Činilo se da se domaća ekipa prepušta uobičajenoj završnici kada popusta koncentracija i gubi se susret. Upornošću drugog Amerikanca kod domaćih Kevina Johnsona, Mustafe Merovcija, koji je trojkama vratio nade "Bashkimiju", došlo se do rezultatskog egala. Do kraja treće četvrtine, u posljednjim sekundama Merovci pogađa trojku i dovodi prednost domaće. Bilo je 56:62. U samoj završnici kulminacija, do tačke ključanja.
Igralo se praktično lopta za loptu, koš za košem. Domaći su, uz svoje vjerne navijače koji su svoj tim bodrili frenetično, dosli do 71:68 na tri sekunde do kraja, kada Johnsom hladnokrvno postiže još dva pogotka iz slobodnih bacanja. Sve je završeno, usljedilo je slavlje domaćih.
Kod domaćih najbolji su bili Amerikanci, Dawson sa 22 poena, Johson sa 17 koševa, Litvanac Uzas je postigao 13 poena, dok jedan manje odlični Merovci. Kod gostiju uobičajeno raspoloženi Dardan Berisha sa 23 i Šaptahović sa 16 koševa.
Čini se da je trener "narandžastih" Muharem Vugdalić posložio sve "kockice" jer su u hali sportova "Sezai Surroi" u Prizrenu za samo mjesec dana, "pali" višestruki šampion K.K. "Sigal-Prishtina", K.K "RTV 21", pa K.K "Trepqa" a onda K.K "Peja". Mora se istaći da ekipa "Bashkimi-Sigkos" postaje ekipa od respekta, dok spoj mladosti i iskustva uz odlične Amerikance i Litvanca, dobitna su Vugdalićeva kombinacija i hit prvenstva.
Inače, pravi ispit za domaću ekipu biće finalno razigravanje za Kup Republike Kosova, koji će se održati od 27. do 29. aprila u Prizrenu, na kome učestvuju četiri najbolje košarkaške ekipe na Kosovu. Žrijeb za finalno doigravanje u Kupu Kosova održaće se u ponedjeljak, 15. aprila. Interesantno je da je u ovom kolu (25) i drugi favorit, ekipa "Sigal-Prishtina" izgubila od "Trepqe" u Mitrovici, identičnim rezultatom 73:69. Očekuje nas, dakle, košarkaško vruće proljeće.
Statistika
Hala sportova "Sezai Surroi" u Prizrenu. Gledalaca oko 3.000. 
Sudije: Gashi; Mehmeti; Raqa.
Sigkos Bashkimi: Perzhella; Morina 1; Hyda ; Spaqi 7; Johson 17; Ajazaj, Uzas 13; Elshani; Biraj 2; Hasani; Dawson 22; Merovci 12.
Trener: Muharem Vugdalić.
Peja: Šaptahović 16; Radoni; V.Grapci 2; Mutombo 5; Veseli 9; R.Grapci; Shima 12; Berisha 23; Qallaku; Gashi 2; Awero; Ljuca.
Trener: Rudolf Jugo.
BKT - Superliga Kosova; 25 kolo:
- Drita - RTV 21 65:83;
- Trepqa - Sigal Prishtina 73:69;
- Sigkos Bashkimi - Peja 73:69;
- Vëllaznimi - Kosova (nije igrano);
Tabela:
1. Peja  46;
2. Sigal Prishtina 43;(- 1)
3. Sigkos Bashkimi 43;
4. Trepqa 40;
5. RTV 21 39;
6. Drita 30(-1);
7. Vëllaznimi  29;
8. Kosova 25.