NBA liga

Košarkaši Miamija više nisu u strašnom pobjedničkom naletu. Serija aktuelnih prvaka NBA lige stala je u Chicagu, na 27 pobjeda. Bullsi su slavili u noći sa srijede na četvrtak 101-97.

Ostali su igrači Miamija tako šest pobjeda kratki do izjednačenja najduže serije ikada u ligi. Generacija Los Angeles Lakersa iz sezone 1971./72. je pobijedila čak 33 puta zaredom.
Posljednji poraz Miami je upisao prvog dana februara kod Indiane, a sada je pao kod ekipe koja je očigledno i bez najboljeg svog igrača, Derricka Rosea, itekako opasna. Chicago je vodio od starta i iako se Miami vraćao, kao i ko zna koliko puta u ovom razdoblju bez poraza, domaćin je zadržao vrijednu pobjedu.
Napadački su odlični kod domaćina bili Luol Deng sa 28 poena te sedam asistencija i pet skokova, te Carlos Boozer sa 21 poenom i čak 17 skokova. LeBron James je na drugoj strani postigao 32 poena.
Veliku je nedavnu seriju pobjeda imao i Denver. Nuggetsi su slavili petnaest puta zaredom, ali su potom izgubili dvije u nizu. Prvo je serija stala kod New Orleansa, a ovom prilikom je Denver, što nije nikakvo čudo, izgubio utakmicu kod San Antonija (100-99). Istina, bio je Denver milimetrima blizu uspjeha, ali posljednji šut Andrea Millera je ostao plesati po obruču.
Cijela petorka Spursa je bila dvocifrena po pitanju koševa, a najbolji su bili Tim Duncan sa 23 poena i 14 skokova, te Tony Parker sa 18 poena i 11 asistencija. Na drugoj je strani JaVale McGee ubacio 21 poen uz 11 skokova.
Suci su pomogli Lakersima da upišu pobjedu kod Minnesote od 120-117. Bryant je pri tom rezultatu promašio slobodno bacanje koje je moglo sve odlučiti, a u kontri je Ricky Rubio krenuo prema suparničkom košu. Gađao je tricu i to pod evidentnim prekršajem, te nije zabio za produžetak, a nije niti od sudaca dobio bacanja. Bila je to, inače, borba centara u Minneapolisu u kojoj je na pobjedničkoj strani Dwight Howard zabio 25 poena uz 16 skokova i pet blokada, a kod poražene Minnesote Nikola Peković 19 poena i 16 skokova. Recimo da je Kobe Bryant ogled završio sa 31 poenom i sedam dodavanja.
Boston je polaganjem sjajnog Jeffa Greena (21 poen, sedam skokova i pet asistencija) slavio kod Clevelanda 93-92. Prekinuta je tako serija od čak pet poraza Bostona, a uvjetovao je takvo što i odlični Paul Pierce sa 19 poena, 10 skokova i osam asista.
Osim Miamija, preostalih šest najboljih ekipa na Istoku ove su večeri upisali pobjede. New York je slavio protiv Memphisa na domaćem parketu 108-101, za šestu pobjedu zaredom. J.R. Smith je ubacio 35 poena uz sedam skokova, a Melo Anthony 22 poena uz isti broj skokova.
Predvođena odličnim Royjom Hibbertom (28 poena i 13 skokova) Indiana je, pak, slavila kod Houstona (100-91). Za Houston je sve moralo i izgledati loše kada je najbolji igrač te ekipe, James Harden, gađao užasnih 6-24 iz igre tokom duela.
Recimo još da je važnu pobjedu za moguće doigravanje upisala Utah doma protiv Phoenixa (103-88), dok je novi korak unatrag u tom pogledu napravio Portland kojeg je razbio Brooklyn (111-93). Reggie Evans je bio goropadan u tom meču sa 22 poena i nevjerojatnih 26 skokova.