S. Bashkimi - S. Prishtina 83:79

Sinoć je u pravoj brazilskoj atmosferi odigran veliki derbi između domaćeg "Bashkimija" i višestrukog šampiona države, ekipe kk "Sigal-Prishtine". Preko 3000 ljubitelja košarke je u hali sportova "Sezair Suroi" ostalo desetak minuta nakon utakmice da bi dugotrajnim aplauzima pozdravili domaće košarkaše koji su velikim zalaganjem i ogromnom željom za pobjedom deklasirali favorizovane goste sa 83:79.

Vodeća je bila domaća ekipa koja je koševima odličnog amerikanca Johnsona rano povela sa 7:1 da bi prvu četvtinu završili sa 25:17. No u nastavku susreta pad koncentracije kod domaćih te veliki broj iznuđenih ličnih grešaka dovelo je do preokreta, tako da su gosti ne samo smanjili zaostatak već i poveli.
Kada su svi očekivali nastavak odlične partije domaćih, prije svega sjajnog Johnsona (27 poena) koji je proglašen i za igrača utakmice slijedio je neshvatljiv pad u igri tako da su gosti preko svojih amerikanaca Terrella (12 poena) i  McLeina (16 poena) preokrenuli rezultat i u trećoj četrvtini preokrenuli rezultat pobijedivši sa 21:15. 
Na kraju sa četiri poena razlike domaći pobjeđuju šampiona iz Prištine nakon pune četiri godine. Sudijska trojka je dobro odradila svoj posao osim kada je sudija Raqa iz Mitrovice bespotrebno kaznio košarkaše tehničkim greškama. Srećom to nije uticalo na konačni rezultat. 
BKT Superliga 19 kolo:
-Trepqa - RTV21 72:90;
-S.Bashkimi - S.Prishtina 83:79;
-Vellaznimi - Peja 46:83;
-Drita - Kosovo 102:83;
Tabela:
1.Peja     37;
2.Sigal Prishtina     33(-1);
3.Sigkos Bashkimi     32;
4.Trepqa     29;
5.RTV 21     28;
6.Vellaznimi     24;
7.Drita     23(-1);
8.Kosova      20.
"Priština je odlična ekipa koja ima odlične pojedince, no večeras su moji igrači pokazali da imaju veliko srce i veliku želju za pobjedom. Sve čestitke i njima i gostima na fer i korektnoj igri no najveću zaslugu za ovu našu sjajnu pobjedu imaju naši vjerni navijaći koji su navijali i  kada smo gubili. Svaka im čast. Bilo je velikih grešaka sa obje strane no derbi je derbi i svakako da smo mi bili za nijansu bolji i zasluženo slavili. Dogovor je sa upravom kluba da našim vjernim navijačima naredne subote u utakmici sa RTV-21 bude besplatan ulaz i oni su to zasluzili", rekao je Vugdaliq, trener kk "Sigkos-Bashkimi".
"Sve naše greške tokom utakmice su nas koštale pobjede. Bio je to pravi derbi s obzirom da je veliki broj gledalaca ostao van dvorane i to je znak da se košarka voli u Prizrenu. Bashkimi je odigrao vrlo pametno uz pojačanu odbranu što im se isplatilo i ja im čestitam na pobjedi. Nama ostaje da ispravimo greške da nam se one ne bi ponavljale u narednim utakmicama", kazao je Krasniqi, trener kk "Sigal-Prishtina".
Već u četvrtak "narandžasti" gostuju u Mitrovici, u još jednoj derbi-utakmici, a naredne subote dočekuju izuzetno pojačanu ekipu RTV-21 pred velikim brojem navijača od kojih mnogi smatraju da je "Basshkimi" favorit iz sjenke ovogodišnjeg kosovskog košarkaškog šampionata…