Jedan odlazak sedmerostrukog svjetskog prvaka sa sinom na skijanje naglavačke je okrenuo život obitelji Schumacher.

Na današnji dan prije četiri godine Michael Schumacher doživio je nesreću na skijanju u francuskim Alpama. Bio je u društvu svog sina Micka na planini Dent de Burgin kada je pao i udario o stijenu. Premda je nosio skijašku kacigu, doživio je teške ozljede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenobleu gdje je podvrgnut dvama operacijama i stavljen u induciranu komu zbog traumatskih ozljeda mozga.
Toga dana počela je drama cijele obitelji Schumacher koja se protegnula na evo već pune četiri godine.
Drama prožeta neizvješnošću u vezi zdravstvenog stanja njihova oca i supruga, isprepletena raznim medijskim špekulacijama koje je Schumacherova menadžerica Sabine Kehm redovito demantirala, prijetivši nerijetko i sudskim tužbama.

Oporavak nije išao brzinom kakvu su svi priželjkivali

Nesreća koju je doživio najveći u povijesti Formule 1 solidarizirala je cijeli sportski svijet, a naročito automobilizam. Poruke podrške Schumacheru stizale su sa svih strana, i ne samo od bivših kolega već i od brojnih drugih sportskih šampiona.
Svima je želja bila ista - da se legendarni Schumi što prije oporavi i ponovno uživa sa svojom obitelji u zasluženoj mirovini.
Nažalost, oporavak nije išao željenom brzinom. Više od pet mjeseci trebalo je proteći dok Schumacher ne bude prebačen s odjela intenzivne skrbi na rehabilitacijski odjel. Kad se to dogodilo, u lipnju 2016. je napokon došao svijesti te je napustio bolnicu Grenoble premješten u Švicarsku, u Sveučilišnu bolnicu u Lausanni.
Početkom septembra 2014. godine iz te bolnice napokon je stigao u svoj dom u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera.

Obiteljska borba s lažima i izmišljotinama

Sukladno željama obitelji, menadžerica Kehm nije u medijima govorila o njegovom zdravstvenom stanju. Iznimke bi učinila samo onda kad bi se pojavile razne izmišljotine u vezi poboljšanja ili pogoršanja stanja.
U proteklom periodu brojni su se likovi medijima predstavljali kao "dobro upućeni" u Schumacherovo stanje, njihove smo izjave prenosili, ali i uzimali sa zadrškom jer su se mahom pokazale neistinitima.
Tračak nade u pozitivan rasplet dala je Schumacherova menadžerica u svibnju 2015. izjavom kako se njegovo "stanje polako poboljšava s obzirom na ozbiljnost ozljede koju je pretrpio".
Danas, na četvrtu obljetnicu velike nesreće, Kehm je poručila:
"Odluka je obitelji da štitimo njihovu privatnost jer je to u Michaelovom interesu. Da se nešto značajno dogodilo, mi bismo to već priopćili javnosti."
Michael Schumacher za vrijeme svoje F1 karijere doživio je tri teške nesreće i svaki put se izvukao i vraćao utrkivanju. Osvajač sedam naslova prvaka i pobjednik 91 utrke (u obje kategorije je neprikosnoveni rekorder) u srijedu će navršiti 49 godina.
Kako njegovoj obitelji, tako i svim istinskim fanovima Formule 1, ali i sporta općenito, bilo bi iznimno drago da legendarni Nijemac rođendan dočeka s bilo kakvim promjenama na bolje.